tjedna prognoza / Sunčanije, ali hladnije, rijetko uz kišu: Kakvo će vrijeme biti za polnoćku, a kakvo za doček?

Kao što priliči zimi, ona nam donosi zahladnjenje, no samo blago, stoga temperature još neće biti one prave zimske

24.12.2018.
18:53
VOYO logo

Prije točno tri dana kalendarski smo ušli u zimu što znači da nam je ovo prvi pravi tjedan zime. Kao što joj priliči, ona nam donosi zahladnjenje, no samo blago, pa unatoč tomu temperature još neće biti one prave zimske niti će biti snijega – ako ne računamo pokoju moguću pahulju u Lici i Gorskom kotaru. Tako će tjedan, u stvari, ponajviše obilježiti – sunce.

BADNJAK

U unutrašnjosti će se u drugom dijelu današnjeg dana postupno razvedravati, tako da će biti malo sunčanih razdoblja, a moguć je i vrlo lijep zalazak sunca. S druge strane, na Jadranu će se poslijepodne naoblačiti, pa je moguće malo prolazne kiše, osobito u Dalmaciji. Ipak, za vrijeme polnoćke, u većini će zemlje biti suho, bez oborina. Samo na krajnjem jugu može pasti još malo kiše, dok u Lici i Gorskom kotaru može biti malo snijega. Veću će neugodu stvarati vjetar i hladnoća. Naime, u cijeloj će zemlji biti hladno, hladnije nego sinoć, na kopnu uz umjeren sjeverac, a na Jadranu uz jaku buru! Zato se za Badnju večer i izlazak na polnoćku valja slojevito i toplije odjenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BOŽIĆ

Božićno će jutro na kopnu biti pretežno oblačno, mjestimice maglovito i hladno, s temperaturom oko nule. Na Jadranu sunčanije, ali također hladno zbog još uvijek umjerene i jake bure i tramontane. Danju će na kopnu biti umjereno do pretežno oblačno te malo hladnije nego danas. Ipak, bit će i nešto kraćih sunčanih razdoblja, prije svega na zapadu, dok u Slavoniji može biti malo susnježice i snijega. Na Jadranu će danju biti sunčano, ali hladnije nego danas s najvišom temperaturom oko 9 °C. Bura i tramontana će malo oslabjeti, no još uvijek će biti barem umjerene, na trenutke i jake.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Na blagdan sv. Stjepana, kao i do kraja tjedna, na kopnu će biti djelomice do pretežno sunčano. Ipak, bit će svježe i hladno. Temperatura će se ujutro spuštati do -3 °C, dok će danju rasti do 5, 6 °C. Neće biti nikakvih oborina, bar ne sve do pred sam kraj tjedna kad ponešto raste vjerojatnost za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Vremenska prognoza

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Na obali će od srijede do kraja tjedna biti pretežno sunčano. Temperatura će ponovno blago rasti, ponovno će prelaziti 10 °C. Uz to, bura i tramontana će još oslabjeti te će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Zbog toga će biti znatno ugodnije.

Image
Foto: Vijesti.hr

Vremenska prognoza

VRIJEME ZA DOČEK?

Sve je bliži i kraj godine, stoga i ne čude sve češća pitanja o vremenu za doček, osobito onih koji Novu Godinu planiraju dočekati negdje na otvorenom izloženi ponekad nemilosrdnom prosinačkom vremenu. U svakom slučaju, iako prognoza za taj dan još uvijek nije sasvim pouzdana, imamo neke okvirne i preliminarne prognoze. Čini se da ni na kopnu ni na Jadranu neće biti izražene hladnoće, ali niti velike topline. Bit će uobičajeno hladno, s temperaturom na kopnu oko 0 °C, na Jadranu oko 5 °C, vjerojatno uz buru koja će činiti nešto hladniji osjećaj. Oborine je uvijek teže prognozirati nego temperaturu, no kako se sada čini, za doček Nove Godine ih neće biti ili će ih biti samo malo, i to vjerojatnije na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, za pouzdaniju prognozu, treba pričekati još nekoliko dana. O tome ćemo vas izvještavati na vrijeme u RTL-u Vrijeme, svaki dan u RTL Vijestima u 16:30 i RTL-u Danas u 18:30, a pratiti nas možete i na FB-u RTL Vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo