reakcije na rtl-ovo otkriće / Sumnjivo meso za kebab pronađeno u Hrvatskoj pa povučeno! Tolušić: 'Nije iz sporne poljske klaonice'

Image
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

'Ministarstvo nije nadležno za meso koje se nalazi u restoranima, za to se treba obratiti Sanitarnoj inspekciji'

13.2.2019.
10:56
Sven Hoppe/DPA/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu kako povučeno meso iz Poljske nije iz sporne klaonice u kojoj se prerađuje meso bolesnih krava, već se radi o drugoj poljskoj klaonici, te je poručio da je za njega nadležna Sanitarna inspekcija.

"Zaraženog mesa nema iz one klaonice koja je bila sporna. Za povučeno meso nadležna je Sanitarna inspekcija, ali i mi primamo informacije iz sustava. To je meso iz druge klaonice u Poljskoj koje nije bilo dobro i povučeno je s tržišta", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za meso koje se nalazi u restoranima, za to se treba obratiti Sanitarnoj inspekciji, odnosno Inspektoratu od 1. travnja, kada će "sve biti na jednom mjestu, a posao će se obavljati lakše i kvalitetnije", dodao je Tolušić.

Prema pisanju medija, 12 tona goveđeg kebaba koji je distrubuiran prema Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj povlači se s tržišta  zbog sumnje na prisutnost bakterija Escherichie coli i Salmonele. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva potvrdila je da je sporni kekab, koji je u Hrvatsku došao preko slovenskog tržišta, za sada otkriven u tri ugostiteljska objekta u Hrvatskoj, no tvrdi da je to meso na vrijeme povučeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da Hrvatska uvozi meso iz Poljske, ali da se u ovom slučaju ne radi o mesu iz sporne poljske klaonice"

"Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da Hrvatska uvozi meso iz Poljske, ali da se u ovom slučaju (iz priloga u RTL Danas objavljenom sinoć) ne radi o mesu iz sporne poljske klaonice koja se nedavno spominjala u medijima vezano za klanje životinja bez veterinarskog pregleda", poručuju za RTL iz Ministarstva i dodaju:

"U mesnom proizvodu kebab, sa sadržajem 80 posto junećeg mesa i 20 posto mehanički otkoštenog purećeg mesa, službenim kontrolama u Sloveniji utvrđena prisutnost Salmonella spp. i E. coli.  Kroz RASFF sustav zaprimljene su dvije obavijesti: Jedna se odnosi na tvrtku Alebon (proizvođača: Efes-pol, PL 30214101 WE), a druga na tvrtku Dunya (proizvođač: Dunya doner kebab Sp-zoo, PL 30120301 WE). U oba slučaja meso je pristiglo iz Poljske, ali ne iz objekta koji se nedavno spominjao u medijima vezano za klanje životinja bez veterinarskog pregleda (Eko-pol, PL 14160202 WE). 

Nakon dobivene obavijesti kroz RASFF sustav Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva obišla je ugostiteljske objekte u koje je distribuirana pošiljka s kebabom. Ugostiteljski objekti su pod nadzorom Sanitarne inspekcije, koja je utvrdila da su navedeni proizvodi nisu zatečeni u prometu jer su ugostiteljski objekti po zaprimanju informacija od slovenskog dobavljača vratili proizvod koji su imali na zalihama. 

Veterinarska inspekcija prošle je godine provela 14.373 inspekcijskih nadzora, od čega 2.745 službenih kontrola objekata za klanje, preradu i skladištenje hrane životinjskog podrijetla. Uzeto je 4.400 uzoraka svježeg mesa  na području cijele RH. Rezultat inspekcije su bila 703 optužna prijedloga i 17 kaznenih prijava – većinom vezane za nedostatak sljedivosti ili ne prisutnost veterinara pri klanju mesa, kao i meso bez dokumentacije (koje se odmah neškodljivo uklanja). Zakonom o hrani za prekršaje predviđene su kazne od 50 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu i od 5 do 10 tisuća kuna fizičku osobu
", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo