NAJBOLJI U BORBI PROTIV KOROVA / Sumnja se da je tvar kancerogena! Ministrica: U Hrvatskoj se zasad neće zabraniti upotreba glifosata

Image
Foto: Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL, Damir Špehar/PIXSELL

Istraživanja nisu dokazala kancerogenost tvari pa je Europska komisija produžila njegovu upotrebu do 2022.

3.11.2019.
16:30
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL, Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u nedjelju da se u Hrvatskoj zasad neće zabraniti upotreba glifosata. 

Pojasnila je kako je riječ o aktivnoj tvari, herbicidu koji se pokazao najučinkovitijim u borbi protiv korova i o tvari za koju se sumnjalo i sumnja da je potencijalno kancerogena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja nisu dokazala kancerogenost tvari

Zbog toga je Europska agencija za sigurnost hrane provela niz istraživanja koja nisu dokazala kancerogenost takve tvari pa je Europska komisija produžila njegovu upotrebu do 2022., rekla je ministrica Vučković i dodala da će Hrvatska sudjelovati u svim raspravama i, ustreba li, naručiti dodatna znanstvena istraživanja.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, rekla je, zasada nemamo razloga da naškodimo konkurentnosti naših poljoprivednika i trenutačno zabranimo glifosat.

O pčelarskom sektoru: Uvijek može bolje

Na pitanje novinara kakvo je stanje u pčelarstvu i povećava li se uvoz meda, ministrica Vučković odgovorila je da "uvijek može biti bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je da Ministarstvo poljoprivrede godinu i pol intenzivnije prati pčelarski sektor i da su nedavno promijenili Pravilnik o medu radi potrebe drugačijeg deklariranja hrvatskog meda i bolje razlikovanje mješavine meda i inozemnog meda, da su uveli i školske dane meda te je podsjetila da je u prvih šest mjeseci ove godine 57 posto smanjen uvoz meda.

Ministrica Vučković rekla je i da će se, zahvaljujući nacionalnom programu pomoći u sektoru pčelarstva s više od 14 milijuna kuna godišnje, u narednom razdoblju poticati nabavka opreme, suradnja s laboratorijima, prepoznavanje kvalitete i drugo kako bi se održala vitalnost pčelarskih zajednica i povećala konkurentnost pčelarskog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo