Spor oko nasljeđa / Sukob oko bora na Trgu bana Jelačića: 'Donirala ga tzv. nepoznata osoba i netko za to mora odgovarati'

Sonja Škobić živi u Njemačkoj, a bor je prije 50 godina posadila u dvorištu obiteljske kuće

3.1.2019.
8:00
VOYO logo

Nema kraja božićnim bizarnostima. Javila se žena koja tvrdi da je 20 metarski bor na glavnom zagrebačkom trgu njezin i da ona nije dala dozvolu da ga se posječe. Sonja Škobić živi u Njemačkoj, a bor je prije 50 godina posadila u dvorištu obiteljske kuće u Zagrebu, zajedno s bratom.

Kao i uvijek u Hrvatskoj, problem je nastao zbog spora oko nasljeđa. Jer drvce je Zagrebu donirala žena koja je vlasnica 5 osmina zemljišta na kojem je raslo, a s kojom su spomenuti brat i sestra u sudskom sporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike božićne jelke zimi vesele građane, ali ova je specifična jer je uspjela zavaditi troje ljudi u četvrti iz kojeg je stigla na zagrebački trg.

Gotovo 20 metara visoka jelka između svojih iglica krije tajnu. Donirala ju je žena koja je vlasnica djela zemljišta na kojem je raslo. Taj potez razljutio je susjede, brata i sestru koji su jelku posadili i čiji su  suvlasnici. S dotičnom su, između ostalog, u sudskom sporu već 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, razočarani susjedi više ne žive u Zagrebu. Brat je u Kanadi, a sestra u Njemačkoj. Neugodno iznenađenje stiglo je tijekom gastarbajterskog povratka za vrijeme blagdana i šetnje glavnim trgom.

Jelka provela pola stoljeća na zagrebačkom Črnomercu

"Naš bor bez našeg pristanka i znanja odjedanput se našao na Trgu bana Jelačića i donirala ga je takozvana nepoznata osoba i netko za to mora odgovarati“, kazala je Sonja Škobić, suvlasnica jelke na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je jelka pola stoljeća provela na zagrebačkom Črnomercu u ulici Graberje. Gospođa s kojom se spore nije se oglasila, no susjedi u naselju za sukobe, kažu, nisu znali.

"Ništa nisam čuo, samo sam vidio dva tri kamiona koja su bila parkirana. Bila je obustava saobraćaja dva sata, baš sam prošao i rekli su da ide prema Trgu bana Jelačića", kazao je Mate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao je baš susjed da mu je korijenje diglo kuću i da mu smeta i da ovako ima puno više zraka", rekla pak je Sandra.

Unutar problema trojca, našao se Grad Zagreb i podružnica Zrinjevac koja je posjekla spornu jelku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zrinjevca su rekli kako je drvo bilo nagnuto i predstavljalo je opasnost po ljude koji su živjeli na toj adresi. Uz to, nije bilo nikakvih financijskih izdataka ni za Grad, ni za te građane jer se radilo o donaciji.

No, rane po susjede koji sada pak žive u inozemstvu ostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim grozno, osjećam se kao da sam stranac kao da sam došla bezveze u grad Zagreb u kojem sam rođena. I ja i brat", kazala je Škobić.

Jelka oko čijih se iglica svađaju od Zagreba sve do Kanade, krasit će grad do kraja Adventa. Sudbina je jelku s Črnomerca  odvela do središta grada, gdje će sjati do ponedjeljka, a potom završiti u kompostani, kuda tradicionalno odlaze svi borovi s Trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo