'Sudjelovao sam u spašavanju 180 branitelja'

'Branitelje smo pronalazili u logorima u Srbiji, notificirali smo ih Međunarodnom crvenom križu, a ulaskom u evidenciju više nije bilo straha da će biti ubijeni.'

7.12.2009.
12:41
VOYO logo

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a, progovorio je o svojoj ulozi u Domovinskom ratu odgovarajući na taj način ujedno na prozivke desničarskog dijela javnosti o tome kako je surađivao s Haagom.

Josipović je 1992. bio tajnik hrvatskog Odbora za pružanje pravne pomoći. Naime, nakon pada Vukovara u srpskim zatvorima bilo je oko 180 hrvatskih branitelja, od kojih su neki bili i osuđeni na smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branitelje smo pronalazili u logorima u Srbiji, notificirali smo ih Međunarodnom crvenom križu i osiguravali pravnu pomoć, hranu i odjeću. Time su mnogi spašeni, njih oko 180, jer, kada su ušli u evidenciju Crvenoga križa, nije bilo opasnosti da će biti ubijeni", ispričao je Josipović.

Među oslobođenima se našao i jedini preživjeli s Ovčare, koji je poslije bio ključni zaštićeni svjedok na suđenju "vukovarskoj trojci" pred sudom u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ga prozivaju za suradnju s Haagom, SDP-ov predsjednički kandidat je ispričao za MadeIN magazin kako je pomagao prije svega Hrvatskoj, navodeći i primjer.

"Zastupao sam Hrvatsku i dobio spor s Haškim tužiteljstvom kada je Haški sud našoj zemlji i tadašnjem ministru obrane Gojku Šušku želio izdati subpoenu, tj. nalog pod prijetnjom kazne za državu i ministre ako se sudu ne dostave traženi dokumenti. Suprotno željama tadašnje tužiteljice Arbour, sud je nakon iscrpljujućeg postupka odlučio kako se subpoena ne može primijeniti na državu i ministre. Rezultati ove odluke o neprimjenjivosti subpoene od dalekosežnog su značaja za Hrvatsku jer su njome zaštićeni interesi nacionalne sigurnosti", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto mu onda desnica prigovara za pomoć Šušku, odgovorio je: "Iz radikalno desnih krugova prigovaraju svakome tko je prihvaćao realitet toga suda. Ali, te su pozicije već prokazane kao štetne za Hrvatsku i njenu europsku budućnost, pa se na njih i ne obazirem. Uostalom, gotovo da i nije bilo osobe s hrvatske strane koja je bila osumnjičenik, a da nije tražila moj savjet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo