SUĐENJE ZLOGLASNIM MILOŠEVIĆEVIM OBAVJEŠTAJCIMA: / Proces Ledenom i Frenkiju posljednja je šansa za osudu Srbije

Image
Foto: AFP

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši čelnici Resora državne bezbednosti (SDB) Srbije, optuženi su za zločine u Hrvatskoj i BiH.

4.12.2017.
19:02
AFP
VOYO logo

Otkako je 1993. godine započeo s radom, Haški je sud samo jednom naredio ponovljeno suđenje i to upravo u slučaju Stanišić-Simatović, bivših šefova Resora državne bezbednosti Srbije koji su na prvom stupnju oslobođeni krivnje. No, da krivice ima, tužiteljstvo će pokušati dokazati i na suđenju koje je sredinom ove godine započelo pred UN-ovim Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove.

Žalbeno vijeće Haškog suda je u prosincu 2015. godine naložilo ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su dvije godine ranije oslobođeni optužbi za ratne zločine na području Hrvatske i BiH. S obzirom na kraj djelovanja haškog tribunala, proces ovom dvojcu nastavit će mehanizam za međunarodne kaznene sudove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se ponavlja

Budući da se suđenje ponavlja po svim točkama optužnice, Stanišića i Simatovića se tereti da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za posljedice imao progonstva, ubojstva, deportacije i prisilno premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Image
Foto: AFP

EDITORS NOTE: Graphic content / Former Serbian intelligence chief Franko Simatovic appears in court as he goes back on trial before a UN court in The Hague on June 13, 2017 at the United Nations Mechanism for International Criminal Tribunal, accused of running death squads that terrorised Bosnia and Croatia in the bloody 1990s Balkans wars. / AFP PHOTO / ANP / Michael Kooren / Netherlands OUT

Image
PRAVNI STRUČNJACI: /

'Postoji samo jedan način da se revidira presuda šestorci, ali ne vidim da bi bio uspješan'

Image
PRAVNI STRUČNJACI: /

'Postoji samo jedan način da se revidira presuda šestorci, ali ne vidim da bi bio uspješan'

S obzirom na to da je dvojac bio vrlo blizak tadašnjem predsjedniku, tužiteljstvo je u žalbenom postupku tražilo da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda, koja se očekuje krajem iduće godine, bi ujedno bila i posljednja šansa da se tadašnji politički i vojni vrh Srbije dovede u vezu sa zločinačkim pothvatom tijekom agresije na BiH i Hrvatsku, što ne proizlazi ni iz jedne dosadašnje presude Haškog suda.

Podsjetimo, prošlotjednom presudom čelnicima Herceg-Bosne, Franjo Tuđman proglašen je sudionikom udruženog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

EDITORS NOTE: Graphic content / Former Serbian intelligence chiefs, Jovica Stanisic (L) and Franko Simatovic (R) appear in court as they go back on trial before a UN court in The Hague on June 13, 2017 at the United Nations Mechanism for International Criminal Tribunal, accused of running death squads that terrorised Bosnia and Croatia in the bloody 1990s Balkans wars. / AFP PHOTO / ANP / Michael Kooren / Netherlands OUT

Crvene beretke, Škorpioni, Beli orlovi...

Prvostupanjskom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović, bivši čelnici Resora državne bezbednosti (SDB) Srbije, slali u Hrvatsku i BiH specijalne postrojbe SDB tzv. 'crvene beretke' koje su sa 'Škorpionima', Srpskom dragovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana i milicijom samozvane SAO Krajine počinile zločine.

GLAVNI HAŠKI TUŽITELJ: ‘Mnogi ratni zločinci su inače normalni ljudi koji u ratnim okolnostima izmaknu kontroli’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanišića se optužnicom dovodi i u vezu s Milanom Martićem, a Franka Simatovića, porijeklom Hrvata iz okolice Dubrovnika, u vezu sa zloglasnim Legijom, zapovjednikom Jedinice za specijalne operacije o čijem krvavom putu na Balkanu najbolje svjedoči dokumentarni film 'Jedinica'.

Uhićeni u operaciji 'Sablja'

Jovica Stanišić, kako kažu oni koji su ga poznavali, dobio je nadimak Ledeni zbog hladne naravi kojom je rješavao komplikacije u ratno doba. Kao zapovjednik srpske tajne službe bio je mozak operacija niza paravojnih formacija među kojima su bili crvenih beretki, i Arkanovih tigrova, bili i zloglasni Škorpioni, Beli orlovi i Knindže koji su za sobom ostavljali pustoš i brojna tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju politiku promijenio je pred sam kraj rata, kad je epilog postao očit, te se počeo zalagati za potpisivanje mirovnog sporazuma.

Image
Foto: AFP

EDITORS NOTE: Graphic content / Former Serbian intelligence chief Jovica Stanisic appears in court as he goes back on trial before a UN court in The Hague on June 13, 2017 at the United Nations Mechanism for International Criminal Tribunal, accused of running death squads that terrorised Bosnia and Croatia in the bloody 1990s Balkans wars. / AFP PHOTO / ANP / Michael Kooren / Netherlands OUT

Stanišićeve zapovijedi na terenu provodio je upravo Simatović prema kojem su ime 'Frenkijevci' dobili pripadnici Jedinice za specijalne operacije čiji je on bio osnivač, a koji su bili prepoznatljivi po svojim crvenim beretkama. Kad je krajem 1990. godine bio poslan u Knin, glavni zadatak, kao organizatorasrpskih paravojnih postrojbi, bio mu je nadzirati notornog Dragana Vasiljkovića koji je osnovao centar u kojem su obučavali Knindže. Očevici su u više navrata o njemu govorili kao o pojavi u elegantnim odijelima koji se u ratne zone spuštao helikopterom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Srbije uhitile su Stanišića i Simatovića tijekom akcije 'Sablja' nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. Simatović je izručen u Den Haag 30. svibnja, a Stanišić 11. lipnja te godine. U prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem obojica su nijekala krivnju pa su je tako zanijekali i na početku ponovljenog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo