IGOR PREMILOVAC DETALJNO OPISAO KAKO SE IZVLAČIO NOVAC IZ CESTARSKIH FIRMI: / 'Radili smo to dok nismo provaljeni'

Image
Foto: Pixsell

Na nastavku suđenja bivšem ministru prometa Božidaru Kalmeti svjedočio je Igor Premilovac preko čijih se tvrtki navodno izvlačio novac iz cestarskih poduzeća.

16.11.2017.
10:01
Pixsell
VOYO logo

Image
BIVŠI ŠEF HAC-a NA SUĐENJU KALMETI SATIMA DETALJNO OPISIVAO KAKO SU SE IZVLAČILI MILIJUNI: /

'Sve je počelo izgradnjom Kalmetine...'

Image
BIVŠI ŠEF HAC-a NA SUĐENJU KALMETI SATIMA DETALJNO OPISIVAO KAKO SU SE IZVLAČILI MILIJUNI: /

'Sve je počelo izgradnjom Kalmetine...'

Premilovac, koji se već nagodio s USKOK-om, danas je dao svoj iskaz.

'Ja sam sam 2013. godine javio DORH-u jer sam osjećao da nemam više kamo. Ispričao sam kako sam po uputama Josipa Sapunara organizirao izvlačenje novca iz nekih tvrtki. Radili smo to neko vrijeme dok nismo provaljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip mi je govorio što i kome moram fakturirati. Ugovore sam slao poštom. Kada bih vidio da je novac na računu neke od mojih firmi, otišao bih u banku u Austriju po njega i donio ga Sapunaru. On novac nikada nije dirao, već sam ga ja spremao u pretinac u njegov automobil', ispričao je Premilovac.

'Iznose mi je govorio sam Sapunar'

'U ugovorima sam obično navodio da se radi o uslugama nadzora, konzaltinga, lobiranja, no ništa od toga nije napravljeno. To je bila špranca, a iznose u ugovorima govorio mi je sam Sapunar. Imena potpisnika ugovora sam izmišljao. Sapunar mi međutim nikada nije rekao kome je novac prosljeđivao', nastavio je Premilovac u svom iskazu na sudu. Potvrdio je i da je za sebe zadržavao 20 posto od tako izvučenog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan je iskaz Premilovac dao i u drugom kraku afere Remorker u kojem su optuženi dugogodišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i njegove suradnice.

Premilovac je, poput Sapunara, nakon priznanja USKOK-ovih optužbi u HAC-ovoj grani afere Remorker, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora koji može zamijeniti radom za opće dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su morali vratiti novac

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac - Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

USKOK u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Kalmetu, koji odbacuje sve optužbe, na optuženičkoj klupi su i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, državni tajnik Milivoj Mikulić, koji je također bio u upravi HAC-a, te direktori cestarskih tvrtki.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo