osebujno tumačenje / Sudeći po reakciji Panenića na poskupljenje banana, on je probao neke druge poljoprivredne proizvode

Panenić je poskupljenje banana obrazložio smjenom Vladinog povjerenika u Agrokoru, političkoj nestabilnosti u Hrvatskoj i vremenskim neprilikama u Dalmaciji

5.3.2018.
22:39
VOYO logo

U maratonskoj ponoćnoj raspravi o izmjenama saborskog poslovnika koja je u noći s četvrtka na petak potrajala skoro do zore, negdje oko 3 sata iza ponoći, saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić upozorio je na porast cijena banana, od skoro 40 posto.

Panenić je to obrazložio: smjenom Vladinog povjerenika u Agrokoru, političkoj nestabilnosti u Hrvatskoj i vremenskim neprilikama u Dalmaciji. Što je gospodina Panenića navelo na ovako osebujno tumačenje poskupljenja banana, možda pomogne naknadno pregledavanje snimke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je kvaliteta tih banana o tome nismo doznali, ali sudeći po gospodinu Paneniću te noći, on nije probao banane nego neke druge poljoprivredne proizvode, a sudeći po njegovoj reakciji na tržište je stigla roba prvorazredne kvalitete. 

Nažalost, ona ne ulazi u statisiku Državnog zavoda za statisitiku pa ne znamo je li se kriza u Agrokoru odrazila i na njezinu cijenu, ali evo što je s ostalim cijenama kako ih je obradio DZS.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih godinu dana prosječne cijene porasle su za 4 i pol posto a posebno se ističe poskupljenje voća. I to za čak 24,5 posto, a najveći udio u toj skupini imaju jabuke i mandarine. Povrće je ipak manje poskupjelo, 2,2 posto.

Rasle su i cijene mesa, najviše svinjetine za oko 9 cijelih 3%, a mlijeko je bilo skuplje za 4 cijela 6 posto. Zanimljivo, u 2017-toj smo mogli kupiti jeftinije vino i to za više od 5 posto i maslinovo ulje, koje je bilo povoljnije za 1,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo