SUDAC KOVAČIĆ KUPIO JE KUĆU U SISKU NOVCEM IZ ŽELJEZARE SISAK: / No, plaćene su kuće i njegovim suradnicima

Image

Provjerom dokumentacije utvrđeno je da je stvarni krajnji kupac bio sučev sin

19.2.2021.
10:23
VOYO logo

Novcem iz Željezare Sisak direktno doznačenim prodavateljima sucu Kovačiću je 2010. kupljena kuća u Sisku vrijedna 653.180 kuna. Naime, u svibnju i lipnju 2010. stečajni upravitelj Željezare Sisak Branko Petanjek dao je nalog javnome bilježniku Mladenu Ježeku da s depozita u slučaju Željezare Sisak plati prodavateljima navedeni iznos za kupnju kuće u Ulici lipa u Sisku za Kovačića i njegovu suprugu. U nalogu javnome bilježniku Petanjek je naveo da se radi o isplatama vjerovnicima Željezare Sisak, a što je bilježnik, ništa ne sumnjajući, i napravio.

Istovremeno, od siječnja do lipnja 2010. na sličan način je novcem Željezare Sisak kupljena i kuća u Samoboru kćeri stečajnog upravitelja Ivi Petanjek, ali njoj se kuća posebno gradila. Njezin otac Branko Petanjek dao je 26. siječnja Ježeku nalog, ponovno pod egidom plaćanja vjerovnika, da 271.178 kuna plati gradnju kuće u Samoboru u Ulici Jurja Dijanića, što je i plaćeno, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA FIKTIVNI STEČAJEVI: /

Uz suca Mihaela Kovačića i njegovu pomoćnicu uhićeno još 11 ljudi: Izvukli su 30 milijuna kuna?

Image
AFERA FIKTIVNI STEČAJEVI: /

Uz suca Mihaela Kovačića i njegovu pomoćnicu uhićeno još 11 ljudi: Izvukli su 30 milijuna kuna?

Platili kuću i Kovačićevoj suradnici

U travnju te godine vjerovnici Željezare Sisak su, ne znajući, platili i kuću Kovačićevoj suradnici Aleksandri Mažić i njezinu suprugu Andriji u Staroj Drenčini za 210.440 kuna. Također je Petanjek dao nalog, a novac je isplaćen dijelom prodavatelju nekretnine 73.200 kuna, a ostatkom od 137.240 kuna Andriji Mažiću podmirili su stambeni kredit.

Sredstva iz Željezare Sisak nisu bila dostatna za kupnju kuće u Tribunju vrijedne oko 1,5 milijuna kuna. Najprije je naložio bilježniku da 400.000 kuna iz pologa Željezare Sisak prebaci na njegov račun, a zatim je još dodatnih 400.000 kuna skupio na isti način, nalozima iz depozita Emporion plusa, Slavijatransa, a to je knjižio kao pozajmnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarni krajnji kupac bio sučev sin

S tih 800.000 kuna plaćeno je pola cijene za kuću. Druga polovina, tvrdi USKOK, od 742.043 kune plaćena je sredstvima koja je nalogom Petanjek prebacio iz depozita tvrtki NIK d.d. i TVIM, da bi kupoprodaja bila finalizirana u veljači 2013. godine.

Kada bi novac stigao temeljem naloga ili suca ili upravitelja, dalje bi njime s računa tvrtki sebi kupovali aute, stanove, dionice i ulagali u fondove. Tako je za 795.500 kuna koje su nalozima isplaćene na njihovu tvrtku Seget najam plovila d. o. o. najprije kupljen stan na Vrbiku od 51,42 četvorna metra. Stan je pak tvrtka 2019. darovala netom osnovanoj udruzi Piko, čiji je osnivač sin suca Kovačića, a u njemu sada živi sučeva kći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerom dokumentacije, ne samo da su utvrdili da je stvarni krajnji kupac bio sučev sin, formalno snaha, nego su ustanovili i da tvrtka Mal Konzalting uopće nije uplatila propisanu jamčevinu prije dražbe ni kupoprodajnu cijenu nakon dražbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo