GLAVNO DA SE KOPA I BUŠI / Iznajmljivači su očaju, a građevinari slave: Pripremite se na bagere i buku u sezoni, sud je rekao svoje

U nekoliko slučajeva Upravni sud je ukinuo zabranu rada u sezoni. Što nas čeka?

12.8.2022.
23:11
VOYO logo

Godinama gradovi i općine ograničavaju ili zabranjuju građevinske radove tijekom sezone, a iako to zvuči prilično logično, građevinski sektor se pobudnio jer ih ponekad te odluke ostavljaju potpuno paralizrane. U nekim mjestima po Istri ne smiju raditi i po tri mjeseca. Čak ni unutarnje, tihe radove. Pokrenuli su sudske postupke i u tri slučaja dobili spor.

Lokalne uprave prekoračile ovlasti

U  Vodnjanu, Visoki upravni sud poništio je zabranu grada jer su prekoračili ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo zabranili - 'ne mogu se izvoditi zemljani radovi i radovi na bilo kojoj vrsti građevina' - i tu je bio problem. Trebali smo navesti 'osim nekih građevina javnih namjena'...", govori za RTL-ovu Potragu gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio. Prema zakonu, lokalna uprava smije zabraniti izvođenje određenih radova, na određenim građevinama u određenom razdoblju, a zabranivši radove na svim građevinama, Vodnjan je prekoračio ovlasti. Iz sličnog razloga je poništena i odredba grada Svetvinčenta.

Da sam poštivao zabranu, bankrotirao bih

No i dok je bila na snazi, građevinar Marko Buha priznaje da ju nije poštovao.  "Da smo zaustavili radove, doveli bismo se do bankrota", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik građevinske tvrke Izudin Mrkonjić je pak zaustavio radove u općini Ližnjan. Od pet urbanih vila za dvije se naziru ni temelju, a 15. lipnja svi radovi su stali i traje tri mjeseca. "U tom razdoblju su one s naše strane trebale biti konstruktivno gotove, sa bazenima...", opisuje dok zbraja gubitke.

"Prošle godine u Medulinu - sedam gradilišta doslovno zatvorenih, ja sam morao poslati ljude mimo godišnjeg, oni su sjedili 40 dana u kojima sam ja isplaćivao plaće, doprinose..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine sve gore

Predsjednik udruge graditelja i investitora Istre, koja je i pokrenula provjeru zakonitosti odluka lokalne uprave, ističe da je najveći problem što pravila postaju sve rigoroznija iz godine u godinu. "Ispočetka je to bilo samo mjesec i pol, i to samo neke, izrazito turističke općine poput Medulina i Fažane, a sada imamo općine koje su udalje i više od 20 kilometara od mora" , zaključuje Ilija Birčić.

Čitavu priču RTL Potrage pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo