BRITANSKI SUD ODLUČIO: / 'Nema prepreka za izručenjem Todorića Hrvatskoj'; Neće ostati u pritvoru, ali se svaki dan mora javiti policiji

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ivica Todorić je, skupa s još 14 ljudi, pod istragom zbog dužničke krize u Agrokoru, zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju 1,

23.4.2018.
7:37
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

NOVO 15:20 - Osnivač Agrokora Ivica Todorić ostat će na slobodi uz strože mjere opreza do pravomoćnosti odluke o izručenju Hrvatskoj, objavila je sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot.

Mjere opreza su nešto postrožene u odnosu na one kojima je Todorić bio podvrgnut do danas. Umjesto dvaput tjedno, Todorić će se u nadležnu londonsku policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15:00 Nastavljeno je ročište u Londonu. Odlučuje se hoće li Todorić biti lišen slobode u nastavku procesa, za vrijeme utvrđivanja žalbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:55 - Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je u ponedjeljak u Londonu izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni. Osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu.

"Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On sada ima rok od sedam dana u kojem može uložiti žalbu", rekla je sutkinja na kraju presude koja je napisana na 17 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot iza 15 sati presudit će hoće li osnivač Agrokora Ivica Todorić žalbeni postupak o odluci na izručenje Hrvatskoj čekati u pritvoru ili će ponovo biti pušten uz mjere opreza.

Image
Foto: Vantagenews.com /PIXSELL/

Arbuthnot je prethodno odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke", navodi sutkinja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:48 - Jadranka Sloković, Todorićeva odvjetnica, rekla je za N1 kako vjeruje da njezinog klijenta neće zadržati u pritvoru budući da je do sada uredno izvršavao sve svoje obveze.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:23 - Sutkinja traži i pritvor za Todorića. On će u pritvoru ostati danas do 15 sati nakon čega će biti donesena odluka hoće li u pritvoru ostati ili će na snazi ostati dosadašnje mjere redovitog javljanja policiji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:20 - Nema prepreka za izručenje Ivice Todorića. Bivši vlasnik Agrokora neće odmah ići za Hrvatsku jer tek slijedi žalbeni postupak. Rok za podnošenje žalbe je sedam dana, a Todorićeva obrana već je najavila da će u slučaju da bude donesena odluka o izručenju, tražiti dopuštenje za podnošenje žalbe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:14 - Sutkinja kaže kako nije uvjerena da se radi o političkom progonu Ivice Todorića. 'Prihvaćam tvrdnje odvjetnice Sloković kako je čudno što je tužiteljstvo unaprijed najavilo suđenje, no ovo su neuobičajeni uvjeti pa je to shvatljivo', rekla je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:08 - Sutkinja zadužena za Todorićev slučaj kazala je kako se slaže da se istraga u Hrvatskoj odvija brzo te kako ne očekuje da će trajati još dugo temeljem svega što joj je dosad predočeno.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:58 - Kako je objavio N1, počelo je ročište.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:45 - Odluka suda još uvijek se čeka. Kako je na Twitteru objavio reporter N1 televizije Ivan Skorin, nekoliko predmeta je zakazano prije u istoj sudnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:15 - Todorić je u pratnji supruge stigao na sud Westminster Magistrates u Londonu gdje će u 12.30 sati biti objavljena odluka o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izricanja odluke o tome postoje li ili ne prepreke za izručenje Todorića Hrvatskoj, sutkinja će odluku obrazložiti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas u 12.30 sati na sudu Westminster Magistrates u Londonu bit će objavljena prvostupanjska odluku o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

Nakon izricanja odluke o tome postoje li ili ne prepreke za izručenje Todorića Hrvatskoj, sutkinja će odluku obrazložiti. Nakon toga se strana u postupku koja je nezadovoljna odlukom može žaliti na tri različite instance u Velikoj Britaniji te se procjenjuje da bi proces potom mogao trajati dodatnih četiri do šest mjeseci, javlja N1.

Image
KRONOLOGIJA SLUČAJA AGROKOR: /

Od pretresa Todorićeva dvorca, preko dance spasitelja do konačno restrukturiranja

Image
KRONOLOGIJA SLUČAJA AGROKOR: /

Od pretresa Todorićeva dvorca, preko dance spasitelja do konačno restrukturiranja

Pod istragom skupa s još 14 ljudi

Provostupanjska odluka trebala je biti izrečena prošlog petka, no sud je zbog tehničkih razloga odgodio izricanje za danas.

Todorić je u Londonu uhićen 7. studenoga prošle godine na temelju europskog uhidbenog naloga koji je za njim raspisala Hrvatska. Istog dana sud ga je oslobodio uz jamčevinu od 10.000 funti te mjere opreza koje su podrazumijevale oduzimanje putovnice i nošenje sigurnosne narukvice te uz uvjet da se triput tjedno javlja policiji.

On je, skupa s još 14 ljudi, pod istragom zbog dužničke krize u Agrokoru, kompanije koja u Hrvatskoj i regiji zapošljava 60.000 ljudi, a nad kojom je nadzor preuzela država donoseći tzv. lex Agrokor.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu od 18. listopada prošle godine vodi istragu protiv Todorića zbog njegova sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju 1,142 milijarde kuna u slučaju Agrokor. Istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ante i Ivan te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo