Sud oslobodio nasilnike jer su žrtvu prebili iz osvete!

'Hrvatsko sudstvo dalo je legitimitet osveti, dopustilo je svakome tko smisli bilo koji razlog kao opravdanje da slobodno i nesmetano napada druge na ulici i ugrožava im živote',

21.6.2010.
13:07
VOYO logo

Sutkinjin je sin Filip jedna od žrtava brutalnog premlaćivanja.

Njegovi napadači bili su optuženi za nasilničko ponašanje, ali su na sudu tvrdili da nisu bezrazložno napali, ponižavali i tukli Gregovića, nego su za to imali razlog – bili su u osvetničkom pohodu. Rekli su kako su Gregovića i njegova dva prijatelja napali jer su bili uvjereni da su oni ranije napali i ozlijedili brata prvookrivljenog, pa je sud zaključio da nije dokazano da su okrivljenici počinili kazneno djelo za koje su optuženi, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilnici lagali o svojim motivima

Nakon dva suđenja, peteročlana ekipa nasilnika izašla je iz sudnice smijući se, iako su na sudu čak dvaput dali iskaze za koje se ustanovilo da su lažni.

Naime, na prvom je suđenju ustanovljeno da su mladići koji su napali Filipa Gregovića došli zato jer je Marko O. nazvao svog brata Matu i rekao mu da mu je Filip slomio ruku, što nije bila istina. Na sudu je optužena ekipa napadača tvrdila i da je napala Filipa i njegovo društvo jer su mislili da je Ford u kojem se nalazio Filip ogrebao i oštetio njihov Golf u kojem su došli iz diskokluba, no ustanovilo se da i ta tvrdnja nije istinita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob zbog bezazlene opaske

Napad se inače dogodio prije šest godina nakon tuluma u kući na Krležinu Gvozdu, nakon što je Gregović izrekao jednu banalnu opasku tada još maloljetnom Marku O. Odlazeći s tuluma, Marko je s društvom dočekao Gregovića na ulici i pokušao ga napasti. Međutim, vjerojatno pod utjecajem alkohola, nespretno je pao, a Gregović se povukao u kuću i pričekao da Marko i društvo odu. Kasnije se Gregović s dva prijatelja uputio kući u Fordu, no tada im je put prepriječio drugi automobil, Golf. U njemu se nalazio Mate O., stariji Markov brat, s još četiri prijatelja: izašli su iz automobila i počeli udarati po autu u kojem je sjedio Gregović.

"Nakon što su uspjeli strgati retrovizore i brisače automobila, napadaju Filipa i njegove prijatelje. Otvaraju vrata i počinju mlatiti Sarmu, Ištvana i Filipa", opisuje Ana Gregović. Napadačima se pridružio i Marko O.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je susjed kasnije rekao da je zvao policiju jer je gledajući s prozora na ulicu mislio da će mladić duge kose biti ubijen. Policija je brzo stigla, no mimoišli su se s automobilom u kojem je bila nasilna petorka.

Apsurdna definicija nasilničkog ponašanja

"Problem je u tome što naše pravosuđe nema alata za ovakve situacije", kaže je Lovorka Kušan, odvjetnica mladog Filipa. Objašnjava kako je npr. u slučaju ozljede potrebno navesti tko je od počinitelja nanio koju ozljedu, a to je gotovo nemoguće. Nasilničko ponašanje stoga se koristi kao opis djela kada grupa napadne pojedinca, a to bi trebalo biti bezrazložno nasilje. Po sudskoj praksi, ako su napadači imali bilo kakav motiv, događaju se ovako apsurdne situacije da sudovi zaključe kako nije bilo kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Sud za ljudska prava u Strasbourgu u sličnim situacijama donio je dvije odluke kojima je stao na stranu osoba koje su premlaćene u sličnim situacijama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo