Suci zbog prijetnji pod 24-satnom zaštitom

Brojni suci, posebno oni koji sude u slučajevima gdje su osumnjičeni pripadnici krim miljea često su izloženi prijetnjama. Stoga su neki od njih pod 24-satnom zaštitom pripadnika MUP-a.

27.4.2010.
13:38
VOYO logo

Predsjednik Kaznenog odjela prvog stupnja Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović, koji je sudio Branimiru Glavašu, dobio je zaštitu neposredno nakon izricanja presude.

"Mogu vam kazati kako to nije dugo trajalo i prestalo je na moju inicijativu. Pod nadzorom ste tijekom cijeloga dana, a prate vas po dva policajca u civilu. Osim tijekom radnog vremena, kada su policajci bili ispred moje sudnice, čuvaju vas i dok se bavite hobijima, te tijekom odlaska na sport. Niste sami ni prilikom privatnih odlazaka, primjerice, u lokal na piće", kazao je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to stvara izvjesnu nelagodu koja je pojačana spoznajom da u isto vrijeme vaši članovi obitelji nisu pod zaštitom, nego su, zapravo, moguća najranjivija meta. Ne bih volio prečesto biti pod zaštitom osim ako nije nužno", jasan je bio Horvatović .

Njegov zamjenik, sudac Ivan Turudić, sada je pod zaštitom, ali nije želio iznijeti razloge zbog kojih mu je ponuđena. Otprije je bio čuvan i tijekom suđenja Hrvoju Petraču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ni prvi ni jedini. I sutkinja Ivana Kršul je sada pod zaštitom. Mogu vam reći kako ne živim uobičajenim privatnim životom. Kako mi ovo nije prvi put, već znam da trebam reducirati aktivnosti. Radi se o policijskoj procjeni. Čovjek se navikne na sve, ali takva situacija je sama po sebi opterećenje. Moram istaknuti kako su ljudi koji me čuvaju profesionalci na koje nemam ni jednu primjedbu", odrješit je bio sudac Turudić, ne želeći kazati koliko ga policajaca čuva.

Osim u novije vrijeme, u doba Vojnog suda pod mjerama zaštite bio je Krešimir Devčić, predsjednik Istražnog centra i glasnogovornik Županijskog suda Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuvali su me tada oko mjesec dana. Kao sucu Vojnog suda jedan od optuženika, mladić od 22 godine, osuđen na 5 godina zatvora, zaprijetio mi je kako će me ubiti. Iste prijetnje ponovio je kada sam bio u jednoj od redovitih kontrola pritvora. Tada se dogodilo da je pobjegao iz Remetinca i meni je odmah Vojna policija predložila stroge mjere zaštite. Čuvali su me doslovno 24 sata, cijeli dan i noć, tijekom kojih se vojni policajac sa strojnicom šetao oko kuće, što su susjedi sa zanimanjem pratili. Vozili su me na posao i s posla. Htjeli ne htjeli, vežete se za te ljude, te bih ih znao pozivati i na obiteljski ručak", kazao je sudac Devčić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo