PROBLEMI NA POSLU? / Svi suci Visokog kaznenog suda odbili su odgovoriti na upitnik koji im je poslao šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od četiri visoka suca koja postoje u sustavu sudbene vlasti u Hrvatskoj na Dobronićev su upitnik odgovorila samo dva

14.3.2022.
9:57
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Svi suci Visokog kaznenog suda odbili su odgovoriti na upitnik koji im je prije mjesec dana uputio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Riječ je o upitniku u kojem od njih traži da odgovore na devet pitanja kako bi se vidjelo ostvaruju li prihode od izvansudskih aktivnosti, ako ostvaruju, je li riječ o sudjelovanju u arbitražnim sudovima, savjetovanjima, edukacijama, predavanjima ili autorskim člancima, kolike honorare za to primaju i od koga, imaju li članove obitelji zaposlene na sudovima, podnose li tužbe protiv medija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobronić odbio komentirati odaziv na upitnik

Dobronić je, podsjetimo, 9. veljače navedeni upitnik uputio svim sucima visokih sudova u Hrvatskoj - Visokom kaznenom, Viskom trgovačkom, Visokom upravnom i Visokom prekršajnom sudu te sucima svih 15 županijskih sudova u državi. Tražio je da upitnike popune u roku od 30 dana.

Dobronićeva namjera je, kako je to pojasnio, da kao novoizabrani čelnik sudbene vlasti barem u grubim crtama stekne uvid u to koliko sudaca uz svoj sudački posao obavlja i honorarne poslove, u kojem opsegu, mogu li dodatni poslovi koje obavljaju utjecati na kvalitetu njihova sudačkog rada...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobronić je pojasnio da kroz upitnik želi steći uvid u još neke oblike izvansudskog ponašanja sudaca koji utječu na percepciju i ugled sudbene vlasti. I dok je dio sudaca, kako se čini, u traženom roku odgovorio na Dobronićev upitnik, dio mu je pružio otpor.

Sam Dobronić odbio je komentirati odaziv na upitnik. Poručio je Jutarnjem listu da još ne može ništa reći o dobivenim odgovorima i zamolio za strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE MOGAO VJEROVATI /

Turudić o Dobronićevom upitniku: 'Zašto on to radi? Pa nema pravo to pitati. Na takva pitanja neću nikada odgovoriti!'

Image
NIJE MOGAO VJEROVATI /

Turudić o Dobronićevom upitniku: 'Zašto on to radi? Pa nema pravo to pitati. Na takva pitanja neću nikada odgovoriti!'

Od četiri visoka suda na upitnik odgovorila samo dva

Od četiri visoka suda koja postoje u sustavu sudbene vlasti u Hrvatskoj na Dobronićev su upitnik odgovorila samo dva - Visoki upravni sud i Visoki prekršajni sud.

Na Visokom upravnom sudu je, kako je rečeno u uredu predsjednika toga suda, upitnik popunilo svih 20 sudaca koliko ih ima na tome sudu, a na Visokim prekršajnom sudu od 21 suca upitnik je popunilo njih 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz prilično zakukuljenog odgovora od glasnogovornika Visokog trgovačkog suda Marija Vukelića razabrali smo sljedeće: nitko od 31 suca nije odgovarao na Dobronićev upitnik, već su mu dostavljeni podaci o sucima kojima je predsjednik Visokog trgovačkog suda od ranije raspolagao.

Međutim, Visoki kazneni sud (VKS), koji je počeo s radom prošle godine, u cijelosti je minirao Dobronićevu anketu, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo