POZITIVNIJE BROJKE / Stvari idu nabolje, u Hrvatskoj sve manje blokiranih: Najviše ih je u Sisku, najmanje u Dubrovniku

U Hrvatskoj je gotovo 243.000 blokiranih koji duguju više od 16 milijardi kuna

6.11.2019.
21:00
VOYO logo

Broj blokiranih Hrvata najmanji je u posljednjih sedam godina! Doduše, broj je i dalje visok jer je gotovo 243.000 građana i dalje u blokadi, prema najnovijim podacima Fine.

Iako dio zasluga ide i Vladinoj mjeri za otpis dugova, čini se kako realnog pomaka u podmirivanju zaduženja ipak ima. Gdje je najviše dužnika, a gdje najmanje otkriva ŽeljkaFelbar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je vrijeme u Sisku stalo u doba kada je ovdje cvala industrija, gdje bi mu danas bio kraj?! Ovako, prednjači tek po - broju blokiranih. Čak osam posto Siščana je pod ovrhama - najviše u Hrvatskoj kada se gleda broj blokiranih u odnosu na broj stanovnika.

"Jadno. Baš jadno. Ljudi preživljavaju. Došlo je do raslojavanja. Jedni žive kako stvarno mogu da lijepo žive, a sirotinja je sirotinja", kaže Ivica Topalović iz Siska, a nadovezao se njegov sugrađanin DeanBabić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je sve upropašteno. Industija je upropaštena, privreda, sve je ugašeno. Jednostavno, nema perspektive."

U Hrvatskoj je trenutačno gotovo 243.000 blokiranih koji duguju više od 16 milijardi kuna. Iako tako ne izgleda, broj je zapravo pozitivan jer se u samo godinu dana smanjio za 31.000. U posljednih sedam godina, ovo je napozitivnijastatistika. Primjerice, 2013. je pod blokadom bilo 300.000 računa, 2017. oko 330.000, a sada ih je  gotovo 100.000 manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike zasluge ipak idu Vladinim mjeramaotpisa dugova.

"Vlada se odlučila na mjeru da ide s nekakvim aktivnostima otpisa, svjesna da je to mjera i aktivnost koja ima svoj plus i minus. Plus je s jedne strane da se olakša građanima, ali minus na neki način da radi određenu razliku između onih građana koji unatoč svim svojim teškoćama uredno ispunjavaju svoje obveze", tvrdi ministar financija ZdravkoMarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najbolje to rade Dubrovčani. Prema podacima Fine ondje je najmanji broj dužnika, a najviše ih je u Zagrebu - 50.000, logično jer u njemu živi najviše ljudi. No, gradonačelnik Milan Bandić početkom godine oprostio je dugove za režije u iznosu do deset tisuća kuna.

"Mi možemo jedino ljude osloboditi onih komunalija kojima Grad upravlja direktno, a to je Holding. Što je već i napravljeno nešto", kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to je ostalo u sjeni oproštenih dugova imućnim Zagrepčanima i tajkunima...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo