'Prekršili ste obećanje o besplatnom obrazovanju'

Posljednja odluka Vlade o subvencioniranju troškova studiranja iz državnog proračuna izazvala je revolt kod studenata.

12.6.2012.
17:46
VOYO logo

Nedonošenje odluke Vlade o subvencioniranju troškova druge godine diplomskog studija iz državnog proračuna Plenum Filozofskog fakulteta u http://danas.net.hr/specijal/zagreb nazvao je novim napadom na visoko obrazovanje kao javno dobro dostupno svima koji će velikom broju studenata otežati ili potpuno onemogućiti završetak njihovog akademskog obrazovanja.

Odluka naknadno?

Vlada je na sjednici 17. svibnja donijela odluku da se u akademskoj godini 2012./13. iz državnoga proračuna subvencioniraju troškovi školarina samo prvih godina preddiplomskih i diplomskih studija. Nije odlučeno o subvencioniranju druge godine diplomskoga studija, uz obrazloženje kako će ta odluka biti donesena naknadno. Članovi Plenuma izrazili su uvjerenost kako troškovi na kraju neće biti financirani iz državnog proračuna ili će biti subvencionirani samo malom postotku studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj dokidanje visokog obrazovanja

Odgađanje donošenja na Plenumu su nazvali "očitim pokušajem politikantskog taktiziranja i manipuliranja studentima" te ustvrdili kako je takvo "nedjelovanje aktualne vladajuće garniture primjer konstante između sadašnje i bivše vlasti, kojima je besplatno obrazovanje samo retorička manira dok u stvarnosti provode politiku čiji je cilj upravo dokidanje visokoga obrazovanja kao javnoga dobra dostupnog svima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo