Studenti traže smjenu dekana Borasa!

Na plenumu koji je u ponedjeljak navečer održan u zgradi Filozofskog fakulteta izglasan je zahtjev da se dekan Damir Boras pod hitno smjeni i makne s fakulteta.

25.10.2011.
14:29
VOYO logo

Jučer je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu blokiran čitav administrativni dio zgrade. Razlog je tome nastavak studentske borbe za potpuno javno financirano i svima dostupno visoko obrazovanje kao javno dobro.

"Izravni je pak povod za blokadu besramna obmana dekana Borasa. On je prvotno pristao na to da se studenti druge i treće godine preddiplomskog studija mogu upisati bez plaćanja školarina te da ih moraju uplatiti ukoliko Ministarstvo ne podmiri obveze do 15. 12. 2011., tražeći tako opravdano od države da preuzme svoje obveze u vezi s financiranjem visokog obrazovanja. No obećanje ludom radovanje, dekan Boras je to odmah sutradan porekao i promijenio svoju odluku", stoji u priopćenju sa plenuma FFZG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je nakon takvog sramotnog ponašanja, dekan sve dodatno začinio nečuvenim incidentom prvog jutra obnovljene blokade, kada je bezobzirno nasrnuo i fizički napao studenticu.

'Što bi bilo da je student nasrnuo na profesora?'

"Plenum FF-a smatra da se takvo bestidno ponašanje ne smije i ne može tolerirati te je odlučio da će od nadležnih instanci tražiti ne samo smjenjivanje nasilnog dekana Borasa s njegove pozicije kao dekana nego i kao profesora na fakultetu. Svima onima koji pokušavaju relativizirati rečeni događaj postavljamo pitanje – što bi se dogodilo da je neki student fizički nasrnuo na profesora?", napominje se dalje u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom podsjećaju kako nema sumnje da je za današnju situaciju s visokim obrazovanjem odgovorna štetna neoliberalna politika države.

Svima onima koji pokušavaju relativizirati rečeni događaj postavljamo pitanje – što bi se dogodilo da je neki student fizički nasrnuo na profesora?", "No to ne znači da se zato može opravdati kolaboracionistička politika koju na štetu studenata provode uprave fakulteta kao što je uprava pod vodstvom dekana Borasa", zaključuju studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nakon što su studenti blokirali upravu, referadu, D7 i parking FFZG-a, zbog čega dekan nije mogao do svoga ureda, upustio se s njima u raspravu u kojoj je izgubio živce te je studentici koja je sve snimala istrgnuo fotoaparat iz ruke.

Djevojka, navodno ima zdravstvenih problema s kralježnicom, pa je prilikom naguravanja i svađe oko aparata, prema tvrdnjama njenih kolega, osjetila bolove te je nakon incidenta zatražila medicinsku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boras, pak, negira da se naguravao sa studenticom i tvrdi kako su "mediji čitav slučaj prenapuhali".

Vezani članci:

arti-201006080349006 arti-201110230385006 arti-201110030496006 arti-201110110685006 arti-201110030291006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo