STUDENTI OGORČENI / Studenti novinarstva na FPZG-u ostaju bez smjera Radijskog novinarstva: 'Ovo je cirkus''

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dekan poručuje da taj predmet ne mogu imati jer nemaju nastavnika. 'Dva predmeta iz smjera 'Radio' na trećoj godini je izvodio vanjski suradnik u 100% normi, nije bilo nastavnika na fakultetu i to na način koji nije uključivao suradnju s Radio studentom

17.7.2023.
17:16
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Studente novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti iznenadila je vijest da se od jeseni privremeno ukida smjer Radijsko novinarstvo. To je jedan od ukupno šest smjerova koji se upisuju na trećoj godini preddiplomskog studija, a mnogi studenti sasvim očekivano nisu oduševljeni ovom odlukom.

Naime, kako piše 24 sata, u samo sat vremena njih 150 je iskazalo svoje protivljenje zbog odluke o ukidanju smjera na zajedničkoj fakultetskoj Teams grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Danas.hr progovorilo je nekoliko studenata koji su zbog cijele situacije ogorčeni.

"Ovo što se događa trenutno jedino možemo nazvati - cirkusom", kaže jedna studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava se u potpunosti oglušuje i ograđuje od zahtjeva studenata. I dalje nema konkretnog odgovora. Ako se znalo da postoji mogućnost ukidanja smjera radija, zašto se nije reagiralo na vrijeme i našlo zamjenu? Studentima nisu pruženi odgovori na pitanja", ističe i posebno žalosnim smatra da se tako ponaša jedan od fakulteta koji je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Image
promijenili sustav, ljude /

Afera oko doktorata Vice Mihanovića ocrnila je Ekonomski fakultet u Osijeku. Dekan se ispričao svim alumnijima

Image
promijenili sustav, ljude /

Afera oko doktorata Vice Mihanovića ocrnila je Ekonomski fakultet u Osijeku. Dekan se ispričao svim alumnijima

I drugi kolege dijele njezino mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doslovno ispada da imamo više mogućnosti ako studiramo u Koprivnici ili na privatnom fakultetu, što je apsurd", ljuti se druga studentica.

Oglasio se i dekan Andrija Henjak koji poručuje da je dostupnost predmeta uvjetovana nastavnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva predmeta iz smjera Radio na trećoj godini je izvodio vanjski suradnik u 100% normi, bez sudjelovanja nastavnika Fakulteta i to na način koji nije uključivao suradnju s Radio studentom, i koji nam je iz više razloga bio problematičan (često pozivanje gostiju predavača, povremeno neodržavanje nastave, neprimjereni kolokviji koji se odnose na sadržaj predmeta, sadržaj nastave koji nije bio u skladu s temom predmeta)", objašnjava Henjak.

Smatra da se na navedenim predmetima ne može osigurati dovoljno kvalitetna nastava budući da Fakultet nema dovoljno nastavnika koji mogu izvoditi te predmete, ali i zbog činjenice da ovise o vanjskim suradnicima. Nakon dvije godine promatranja tako je odlučeno da se ti predmeti ne izvode dok se ne steknu uvjeti za nastavu kakvu studenti zaslužuju ili dok se studij ne reorganizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je situacija sramotna smatra još jedna studentica koja ukazuje i na druge probleme na FPZG-u. Ističe da studenti već više od godine dana trpe na različite načine dok se obnavlja stara zgrada Fakulteta.

"Na novoj su nam lokaciji zabranili koristiti lift, a zaključali su požarne stepenice na ostalim katovima. Također, omalovažavani smo jer nismo dobili znanje od početne razine. Primjerice, na prvoj godini (jer nas takav kolegij dopadne) učimo o suvremenoj politici, a na višim godinama o politici iz doba antike. Dekan tvrdi da bi fakultet trebao povezati više društvenih znanosti, ali mi nismo dobili dovoljno ni od jedne, posebno jer nam sad ukidaju cijeli smjer zbog kojega su neki i upisali ovaj fakultet", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukazuje na činjenicu da su neki potegnuli iz najjužnijih krajeva Hrvatske kako bi se školovali na fakultetu kakvog nisu izabrali. "Tko je kriv što nema dovoljno profesora? To je vjerojatno problem koji je mogao biti riješen i prije nego što je nastao", ljutito poručuje. Smatra da se studenti ne bi trebali brinuti o tome što fakultet nema dovoljno profesora te da su na studij došli da ih se uči, a ne da pronalaze profesore.

POGLEDAJTE VIDEO: Pronašli smo mamu Dijanu koja je sinu nakon diplomiranja posvetila billboard. 'Fakultet mu nije bio u fokusu, studirao je 12 godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo