'STRVINARSKI FOND' U VJEROVNIČKOM VIJEĆU AGROKORA: / 'Agresivni su, idu do kraja i možda tuže državu'

Image

Američki fond Knighthead Capital Management LLC, odnosno njihov predstavnik, ušao je u privremeno vjerovničko vijeće Agrokora.

21.4.2017.
14:37
VOYO logo

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić kazao je kako se zapravo radi o 'strvinarskom fondu' te spomenuo kako Agrokorove korporativne obveznice takvi fondovi naveliko kupuju.

Fižulić naglašava kako Knighthead Capital Management početkom ove godine nije bio vlasnik korporativnih obveznica koncerna, već da ih je kupio tek kad su njihove cijene drastično pale zbog krize u Agrokoru, prenosi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Takvi fondovi su agresivni'

'Knighthead Capital Management je obveznice Agrokora kupio u posljednja dva mjeseca. Javno nisu dostupni podaci o tome koliko ih drži, ali vjerojatno velik dio jer su ih vlasnici obveznica izabrali za svog predstavnika u privremenom vjerovničkom vijeću', rekao je Fižulić.

Knighthead Capital Management službeno se predstavlja kao fond specijaliziran za ulagačke prilike u posebnim situacijama, kada dođe do problema zbog kreditne sposobnosti u različitim industrijama. No, podsjeća Fižulić, oni su sudjelovali i u grčkom i argentinskom dugu te još uvijek sudski utjeruju dio argentinskog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mogli bi tužiti državu zbog lex Agrokora'

'Takvi fondovi su agresivni, uvijek idu do kraja i onda obično posežu za sudskim sporovima kako bi se naplatili. Oni bi mogli na kraju tužiti državu jer je, donoseći lex Agrokor, promijenila pravila po kojima su oni kupili Agrokorove obveznice i računali na zaradu. U pitanju je prospekt tih obveznica izdanih 2012. godine, za koje su jamčile Jamnica, Ledo i druge kompanije iz sastava koncerna, a zbog toga bi država opet na kraju mogla završiti na nekoj međunarodnoj arbitraži', mišljenja je bivši ministar.

Dodao je i kako se radi o relativno malom fondu s oko 3,4 milijarde dolara kapitala i 25 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo