teška situacija / Struka revoltirana zbog novog zakona: 'Pacijenti nose liječnici pod ovrhom rajčice i krumpir'

Image
Foto: Thinkstock.com

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti izaziva sve veći revolt u Udruzi koncesionara privatne zdravstvene zaštite

16.10.2018.
11:04
Thinkstock.com
VOYO logo

Udruga koncesionara privatne zdravstvene zaštite (UKPZZ) žestoko je oplela po novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti. 

Kako kažu, novi zakon ne rješava ni jedan problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a što se tiče bolničkog sustava, ništa se nije ni promijenilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je pred drugim saborskim čitanjem, a zatim i donošenjem, no u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje manjkaju 1.163 obiteljska liječnika, 189 ginekologa i 247 pedijatara, neće donijeti nikakvu pozitivnu promjenu, tvrde liječnici.

Ministar zdravstva prvotno je htio izmijeniti postojeći sustav gdje najmanje 30 posto ordinacija u PZZ-u mora biti u sastavu domova zdravlja na način da kompletan sustav PZZ-a pusti u koncesiju. Ipak, nakon pobune javnosti, završna verzija zakona ipak je izmijenjena. Tako 25 posto ordinacija i dalje ostaje u sastavu domova zdravlja, a za liječnike u PZZ-u ne mijenja se puno stvari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj zakon ne pogoduje ni liječnicima, ni pacijentima, nego samo županijama, Gradu Zagrebu, administraciji i uhljebima", prokomentirala je Josipa Rodić, predsjednica UKPZZ-a za Novi list.

"U Hrvatskoj i dalje imamo 330 malih timova koji skrbe o malom broju pacijenata, a kad plate režije i isplate plaću sestri, ostane im dvije do tri tisuće kuna plaće. Kolegica u Pleternici je pod ovrhom, blokiran joj je račun, a mještani joj nose krumpir i rajčice da bi joj pomogli. To je sramota", dodala je Rodić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivca vidi u lokalnim vlastima, za koje tvrdi kako ne ispunjavaju svoju zakonsku obvezu i financijski nimalo ne pomažu takvim timovima, već novac za zdravstvenu zaštitu troše na adaptaciju i opremanje prostora.  Zakon nije riješio pitanje timova bez nositelja, odnosno ambulanti u kojima se liječnici smjenjuju i rade samo povremeno. To smanjuje dostupnost zdravstvene zaštite i dovodi do lista čekanja, tvrde koncesionari. 

"Prema podacima Eurostata u Hrvatskoj nedostaje 45 posto liječnika obiteljske medicine, 40 posto ginekologa, 42 posto pedijatara. Ugovaranje timova bez nositelja nije rješenje, jer pacijent ne dobiva zdravstvenu zaštitu koju plaća. U takvom sustavu zarađuju jedino domovi zdravlja, ravnatelji i HZZO koji im to omogućava", navodi Rodić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također navodi jedan podatak koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Naime, oko 400 tisuća žena u Hrvatskoj nema svog izabranog ginekologa, što je zarada HZZO-a koji tu zdravstvenu zaštitu ne plaća, iako žene izdvajaju za zdravstveno osiguranje. Dio tih žena na preglede odlazi privatnicima. Na UZV dojke pacijentice se upisuje za siječanj 2020. godine, čime ih se svjesno gura u privatne poliklinike, iako uredno plaćaju zdravstveno osiguranje.

Ne reagira li ministar Kujundžić i ne prekine učini li nešto što bi spriječilo usvajanje novog zakona, liječnici koncesionari prijete ustavnom tužbom i usporavanjem rada u ambulantama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo