OBNOVA TRGA ŽRTAVA FAŠIZMA / Struka ozbiljno upozorava Bandića ali on se ne osvrće: 'Uništit će Meštrovićev paviljon'

“To što vi hoćete napraviti problem tamo gdje ga nema, nisam ja kriv”, odgovorio je zagrebački gradonačelnik na naše pitanje idu li radovi dalje

23.4.2018.
18:45
VOYO logo

Preuređenje Trga žrtava fažizma u Zagrebu podiglo je novu buru.

Nakon uklanjanja magnolija, uklonjene su i stepenice od bračkog kamena koje su okruživale Meštrovićev paviljon, inače zaštićeno kulturno dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladino: 'Potrebno je posebno odobrenje'

Na ulasku u gradilište jasno je naznačeno da će se uređivati javne i zelene površine oko paviljona, ali ne i da će se zadirati u konstrukciju. I dok arhitekti upozoravaju da se radovi izvode bez dozvole, zagrebački gradonačelnik uvjerava da je sve u redu. 

Stepenice Meštrovićevog paviljona, dakle, odlaze u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ono što je najavljeno kao uređenje okoliša na Trgu žrtava fašizma - postalo je rekonstrukcija kulturnog dobra.

“To su stube monolitne kamene i dio su konstrukcije paviljona ne okoliša, i treba dakle imati posebno odobrenje za rad na kulturnom dobru ovako jakog intenziteta i opsega”, istaknula je arhitektica Zrinka Paladino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić: 'Sve je po zakonu'

Na ulasku u gradilište jasno je naznačeno da će uređivati javne i zelene površine oko paviljona, ali ne i da će se zadirati u  građevinu. Na našu molbu o pojašnjenju radova iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode nisu odgovorili, ali zagrebački gradonačelnik uvjerava da je sve u redu.

“Kad bi ja gledao tko mene sve optužuje, ja ne bi imao šest mandata. Oni optužuju, a ja radim svoj posao. Struka neka govori svoje, ako imaju neku primjedbu koje se kosi s propisima i zakonima, nek prijave ljudi će odgovarati“, poručio je Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To što vi hoćete napraviti problem tamo gdje ga nema, nisam ja kriv”, odgovorio je zagrebački gradonačelnik na naše pitanje idu li radovi dalje.

Ministarstvo kulture se ograđuje od svega

No problema je imao Hrvatski povijesni muzej jer je zbog nenajavljenog uklanjanja  stepenica došlo do curenja vode u podrumske prostore  u kojima se čuva dio suvremene hrvatske povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Određeni dio zastava je upio tu vodu i njihova zaštitna ambalaža. Mi smo to uklonili, ali kažem, da smo upoznati s opsegom i vrstom radova, mi bi znali nastupiti i zaštiti tu građu”, upozorila je Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja.

Na teren je izašla i inspekcija Ministarstva kulture, ali ministrica se od stepenica na zaštićenom kulturnom dobru ograđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nije u nadležnosti Ministarstva kulture. Dakle, poduzimaju se radovi na okolišu Meštrovićevog paviljona koji obuhvaćaju i jedan dio stubišta odnosno svjetlarnika”, kaže Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture. 

Iz Hrvatske komore arhitekata upozoravaju, pak, da za radove na 80 godina starom paviljonu nije raspisan nikakav natječaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, građani koji su se prije mjesec dana pobunili protiv uklanjanja magnolija, sada zbog uništavanja stepenica Meštrovićevog paviljona traže hitno zaustavljanje radova.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo u metropoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo