OBUĆINA U RTL DIREKTU / Stručnjak za Bliski istok: 'Egipat i zemlje te regije trenutno nisu sigurne niti za jednog stranca'

'U Egiptu radi 80-ak naših sugrađana koji jesu u strepnji za vlastitu sigurnost i vjerojatno će se to odrazti na pojačanu sigurnosnu zaštitu. Hoće li to biti u obliku privatnih zaštitarskih firmi ili će egipatska vojska povećati svoj nadzor to ćemo tek vidjeti', smatra Obućina

13.8.2015.
22:25
VOYO logo

Džihadisti Islamske države u Egiptu nisu planirali oteti Hrvata, već ga je zgrabila druga banda željna novca! Šefica hrvatske diplomacije je potvrdila da su za njega najprije tražili otkupninu, ali su se nakon nekoliko dana potpune šutnje u komunikaciji zahtjevi drastično promijenili. Egipatske službe odmah su zaključile - predan je drugoj krvoločnijoj skupini.

Po dodatna objašnjenja o novim detaljima odlazimo u Rijeku gdje nas čeka politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što možemo zaključiti nakon informacija da je po prvotnom planu Tomislav otet isključivo zbog novca?

"To bi trebalo značiti da u Egiptu funkcioniraju i takve organizacije koje samo zbog novca otimaju ljude. Iako mi nije jasno koja je to poveznica bila između njih i terorista ISIL-a, pogotovo što je otmica izvedena vrlo profesionalno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li činjenica da je postao žrtva ne isključivo zato  što je Hrvat umiriti ostale naše sugrađana koji putuju u Egipat ili susjedstvo?

"Trenutačno Egipat i zemlje te regije nisu niti za jednog stranca sigurne zemlje. U Egiptu radi 80-ak naših sugrađana koji jesu u strepnji za vlastitu sigurnost i vjerojatno će se to odrazti na pojačanu sigurnosnu zaštitu. Hoće li to biti u obliku privatnih zaštitarskih firmi ili će egipatska vojska povećati svoj nadzor na strancima to ćemo tek vidjeti. U zemljama poput Iraka ili Afganistana takva praksa već postoji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje se čeka potvrda, hrvatski čelnici i dalje poručuju da se intenzivno radi na pronalaženju Tomislava Salopeka, kakva su dosadašnja iskustva u ovakvim slučajevima?

"Većinom je oštar stav svih vlada u demokratskim zemljama da se s teroristima ne pregovara. Pogotovo se ne može pregovarati u ovakvim slučajevima u kojima su zahtjevi gotovo nemogući za ispunjavanje. U prethodnim slučajevima u proteklih godinu dana otkako postoji ISIL nije bilo previše dobrih rezultata i vlade nisu mogle ući u kontakt sa skupinom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor s Obućinom pogledajte u prilogu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo