STRUČNJAK OBJASNIO - ŠTO JE TO TVRDA KOHABITACIJA: / 'Naslućujem da će se prema van iskazivati nesporazumi, svađe i sukobi, ali...'

Image
Foto: Matija Habljak/Emica Elvedji/PIXSELL

Josip Kregar: 'Naslućujem da tvrda kohabitacija znači da će se prema van iskazivati nesporazumi svađe i sukobi,

8.1.2020.
10:45
Matija Habljak/Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar komentirao je izraz "tvrda kohabitacija" kojim je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković opisao budući odnos s novizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je u nedjelju pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu-Grabar Kitarović.

"Kao izraz ne znači puno. Kohabitacija je situacija koju smo već imali i koja je dobro poznata, osobito u francuskom ustavnom i političkom sustavu. Sasvim je izvjesno da su ovo trenuci u kojima se najavljuju i shvaćaju pozicije koje će uslijediti ove godine. Kohabitacija će ovdje značiti potrebu da i premijer i predsjednik nađu ne samo točke suprotstavljanja, koje su im potrebne radi njihovih unutarnjih, osobito stranačkih odnosa, već i točke slaganja. Mislim da su te točke daleko brojnije od ovih manifestnih ili prividnih točka neslaganja koje će postojati", objasnio je Kregar za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je jasno da će Plenkoviću prioritet biti odnosi s Europskom unijom, pri čemu će u tome Milanović biti "kooperativan sugovornik". "Naslućujem da tvrda kohabitacija znači da će se prema van iskazivati nesporazumi svađe i sukobi, ali prevladat će potreba za nalaženjem zajedničkih točaka političkog djelovanja. To je najavio Zoran Milanović, govoreći da neće zaskočiti Vladu. A možda će značiti i to da će se stvoriti nova politička praksa u kojoj će biti važnije govoriti što su zajednički interesi i budućnost, nego svađati se oko prošlosti", objasnio je Josip Kregar.

Image
NAKON ŠTO JE MILANOVIĆ REKAO KAKO NE ZNA ŠTO JE TO 'TVRDA KOHABITACIJA', PREMIJER PLENKOVIĆ IZ PARIZA PORUČIO: /

'Znat će'

Image
NAKON ŠTO JE MILANOVIĆ REKAO KAKO NE ZNA ŠTO JE TO 'TVRDA KOHABITACIJA', PREMIJER PLENKOVIĆ IZ PARIZA PORUČIO: /

'Znat će'

Borbeni pristup

Kregar tvrdi da se ta "tvrda" pozicija Plenkovića najbolje vidi u poruci Milanoviću da će "saznati što je tvrda kohabitacija", nakon što je Milanović izjavio da ne zna što taj izraz znači i da bi trebao pogledati Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer Plenković ujedno je i predsjednik HDZ-a te se nalazi pod pritiskom onih koji baš na njega svaljuju krivnju za gubitak izbora. U takvoj situaciji on i ne može drugo nego najavljivati borben pristup prema onome koji je pobjednik izbora. Bit će mu jaka opozicija - to je mantra koju ponavlja svatko tko na izborima izgubi.

A ovdje se radi o još jednom elementu, Milanović nije pobjednik jer je HDZ poražen, izgubila je kandidatkinja, aktualna predsjednica. Iako je naglašavala da nema te ambicije, njezine ambicije očito nisu da bude veleposlanica u Maleziji. Ona se želi vratiti u aktivni politički život i ne želi priznati svoju političku odgovornost za poraz", smatra Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočaranje Kolindom u HDZ-u

Prema njegovu mišljenju, Kolinda Grabar-Kitarović neće se upustiti u bitku unutar HDZ-a. "Mislim da je većina članstva HDZ-a duboko razočarana njezinim nastupom i stavovima, patetikom, podilaženjem svugdje gdje se nekome moglo podilaziti.

Članstvo HDZ-a neće s velikim razumijevanjem gledati na njezin stav o tome da nam je SAD najveći prijatelj, da se ne trebamo povlačiti iz međunarodnih vojnih operacija i slično. Članstvo ju je počelo osuđivati jer se pokazala kandidatkinjom bez karaktera. Mislim da je njezin ugled među članstvom HDZ-a uvelike narušen", izjavio je Kregar za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo