ŠTO ĆE S PODACIMA 150.000 KORISNIKA? / Stručnjak otkriva što leži iza hakerskog napada na A1: 'Vjerojatno se radi o ucjeni u kriptovaluti'; Traži pola milijuna dolara?

'Napadači će uvijek tražiti nove načine rada, tehnologija se jako brzo razvija i tako se brzo razvijaju različiti rizici i ranjivosti', kazao je stručnjak za kibernetičku sigurnost Alen Delić

9.2.2022.
20:34
VOYO logo

Osobni podaci 150 tisuća korisnika A1 mreže ukradeni su iz baze podataka tog teleoperatera. U pitanju je hakerski napad, a navodno je zasad nepoznati počinitelj sam obavijestio A1 da je pokrao podatke korisnika te zaprijetio njihovom objavom. Iz A1 tvrde da su financijski podaci njihovih korisnika sigurni, te da su već pojačali sigurnosne zaštite.

Govoreći u RTL-u Danas o tom napadu, stručnjak za kibernetičku sigurnost, Alen Delić rekao je da počinitelj s tim podacima ne može puno toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UKLJUČILA SE I POLICIJA /

Haker otkrio da ima bazu od oko 100.000 korisnika A1 mreže i kojim sve podacima raspolaže: 'Treba uvesti rigorozne mjere'

Image
UKLJUČILA SE I POLICIJA /

Haker otkrio da ima bazu od oko 100.000 korisnika A1 mreže i kojim sve podacima raspolaže: 'Treba uvesti rigorozne mjere'

Najčešći motiv hakerskih napada - novac

"Radi se o manjem opsegu podataka nego što je inače. Usudio bih se reći da ne može puno toga, nema preveliki manevarski prostor, no teško je spekulirati što je bio čin počinitelja. Ako je doista došlo do nekakve prijetnje, možda se radi samo o tome da je počinitelj htio izvući nekakvu financijsku korist od teleoperatera", objasnio je Delić.

On ističe da je financijska korist najčešći motiv kibernetičkih napada pa je, s obzirom na to, ucjena najčešće sredstvo kojim se napadači koriste bilo da je riječ o prijetnji prodajom ukradenih podataka ili o njihovom kriptiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o organizaciji koja je regulirana što znači da postoje različiti sigurnosni mehanizmi, tako da nije za isključiti da su oni možda unaprijed vidjeli napad, možda stali na kraj napadu, a možda je i kasnije došlo do ovih mailova o kojima pričamo", rekao je Delić.

'Hakeri su uvijek jedan korak ispred'

On smatra da je do počinitelja ponekad vrlo teško doći, ali se može dogoditi da ostave nekakav inkriminirajući trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ovdje govorimo o prijetnji, moralo je doći do komunikacije. Za pretpostaviti je da je počinitelj to radio na siguran način, da mu se ne otkrije identitet. Mail načelno nije siguran način komunikacije, tako da je ovdje teško govoriti o tome kakav mail, kome je došao taj mail, na koji način, je li se nastavila ta komunikacija ili nije", navodi ovaj stručnjak.

U posljednjje vrijeme takve prijetnje se gotovo uvijek, kaže, vrte oko kriptovaluta kojima je teško ući u trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haker traži pola milijuna dolara

Index  piše kako je haker sam naveo kako traži od A1 kriptovalute i to150 ethereuma- koji vrijede oko 500.000 američkih dolara. Haker optužuje tvrtku da nije vodila računa o sigurnosti podataka korisnika i da nije bio potreban pravi haker kako bi došao do njih zbog ranjivosti koja je postojala u sustavu.

Radi se o utrci hakera i onih koji su zaduženi za sigurnost, a Delić kaže da su hakeri uvijek korak ispred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj sigurnosti je da ne bude dva koraka iza. Napadači će uvijek tražiti nove načine rada. Tehnologija se jako brzo razvija pa se brzo razvijaju i različiti rizici i ranjivosti, a posao sigurnosti je da bude čim bolja. Ponekad dajemo previše podataka, nekad je to potrebno nekad nije, sve kreće od svijesti kome i zašto dajemo i da imamo osnovnu sigurnosnu higijenu", rekao je Delić za RTL Danas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo