ZABRANA OBJAVE IMOVINSKIH KARTICA / Vladi ce EU iscupati usi

'Podaci o drzavnim duznosnicima moraju i dalje ostati dostupni javnosti.

4.5.2015.
15:53
VOYO logo

Zorislav Antun Petrovic zgrozenom je odlukom Agencije za zastitu osobnih podataka koja je Povjerenstvu za odlucivanje o sukobu interesa zabranila javno objavljivanje podataka o bracnom stanju duznosnika, djeci, posljednjoj neto placi prije stupanja na duznost i kreditima. Ako ta odluka ostane na snazi, istice Petrovic, Zakon o sprjecavanju sukoba interesa nema smisla.

"Ti podaci moraju i dalje ostati dostupni javnosti. Nelogicno je da se zabranjuje objava o bracnom stanju duznosnika i broju djece, kada su te informacije lako dostupne, objavljuju ih i sami duznosnici u svojim biografijama. Uz to, primjerice, fotografiraju se tijekom kampanje s obitelji i na taj nacin pokusavaju steci simpatije potencijalnih biraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sto se kredita tice, taj podatak mora ostati dostupan javnosti. Ako bude tajan iznos kredita i izvor kredita, otvara se prostor za mito i povoljnije uvjeta kreditiranja", kaze je Petrovic. Prema njegovom misljenju, eventualno visina place duznosnika prije stupanja na duznost moze ostati tajna ukoliko je bio zaposlen u privatnoj tvrtki.

"No, ni to nije opravdano, jer kada neka osoba odluci postati drzavni duznosnik, ona zapravo pristaje na to da detalji iz njegova privatnog zivota budu dostupni javnosti", kaze Petrovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku donio covjek koji i sam podlijeze - Zakonu

Zanimljiva je i cinjenica da je odluku o zabrani povlacenja imovinskih kratica duznosnika s interneta donio ravnatelj Agencije za zastitu osobnih podataka Anto Rajkovaca, i sam drzavni duznosnik koji podlijeze Zakonu o sprecavanju sukoba interesa.

"Ne, mislim da je to bezobrazluk nekog iz Agencije - Vlada bi bila luda da to radi, iscupat ce im sada EU usi", komentirao je Petrovic na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka kartica ide na 'provjeru'

Dok se svaka od pet-sest tisuca imovinskih kartica duznosnika pojedinacno ne 'provjeri' i iz nje uklone podaci kojim se, smatraju u Agenciji krsi Zakon o zastiti osobnih podataka, do daljnjega nece biti dostupne javnosti.

Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa zbog te odluke najavilo pokretanje upravnog spora protiv Agencije za zastitu osobnih podataka, koja je donijela odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalija Oreskovic, predsjednica Povjerenstva za sprecavanje sukoba interesa izjavila je kako se Povjerenstvo ne slaze niti s razlozima niti s pravnim tumacenjima s kojima je Agencija za zastitu osobnih podataka obrazlozila ovo rjesenje. No, kazala je da su duzni postivati nalog drugog drzavnog tijela.

Podaci koji se zabranjuju, upozorila je Oreskovic, nuzni su da se uoce pojedine nelogicnosti ili nesrazmjeri izmedu zakonitih prihoda duznosnika od onih stecenih za vrijeme trajanja mandata ili okolnosti iz kojih proizlazi moguci sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo