UNIŠTAVANJE KULTURNIH DOBARA / Stručnjaci za RTL Danas: 'Jugoslavenski spomenici su prepušteni propadanju'

Tijekom ratnih 90-ih, u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama, nanesena je velika šteta kulturnom, povijesnom i vjerskom nasljeđu. Posebno su stradali spomenici NOB-a

19.4.2017.
18:50
VOYO logo

Narod koji se srami svoje prošlosti - nema budućnosti. Narod koji uništava svoje spomenike, nanosi nemjerljivu štetu, objašnjavaju stručnjaci, bez obzira na to na koji dio povijesti se odnosi.

"Nije jednostavno u nekim metričnim gabaritima opisati koliko su oni, ali svakako da su veliki. To vidimo i na današnjoj situaciji poslijeratnih društava koja se do dana današnjeg nisu izlječila od svih tih stradanja", smatra muzeolog Marko Sjekavica. Malo je otkrivenih krivaca za uništena kulturna dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rušenje spomenika zapravo je bilo neodvojivo od kampanje etničkog čišćenja i svega onoga što se događalo civilima i u tom kontekstu je Hag u svojim rijetkim presudama percipirao rušenje vjerske i kulturne baštine", kaže Eugen Jakovčić iz Documente. Usred ratnih zbivanja - uništeno je i oko 3 tisuće spomenika i spomen obilježja - nastalih u razdoblju socijalističke Jugoslavije.

"Jedan dio spomenika je miniran, jedan prepušten propadanju pa se raspao, neki su uhranjeni i pohranjeni na nekim mjestima, za neke se zna gdje su, za neke ne", kaže povjesničarka umjetnosti Lana Lovrenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njima su radili naprogresivniji umjetnici i arhitekti poput Vojina Bakića - čije se djelo može vidjeti i u zagrebačkom praku Dotršćini.

 "Sve su to djela koja utječu na naš identitet, koja nas determiniraju i formiraju i moramo biti svjesni tih vrijednosti", tvrdi Zvonko Marković, povjesničar umjetnosti. Vrijednosti koje su zaboravljene - i od građana i od politike - i prepuštene zubu vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo