STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE: / U posljednja 24 sata 34 nova slučaja, četiri osobe preminule

Image
Foto: Darko Tomaš/POOL/CROPIX

U ponedjeljak su u Hrvatskoj zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je broj aktivnih slučajeva 703; na bolničkom liječenju je 130 osoba, od kojih je šestero na respiratoru,

3.8.2020.
7:06
Darko Tomaš/POOL/CROPIX
VOYO logo
  • Danas su u Hrvatskoj zabilježene 34 novooboljele i četiri preminule osobe
  • Stručnjaci Bijele kuće smatraju da je koronavirus 'izuzetno raširen' zbog čega savjetuju nošenje maski kod kuće
  • Broj zaraženih u svijetu je prešao 18 milijuna, a preminulih je 690.000
  • Velika Britanija će opremiti svoje bolnice sa 6,2 milijuna testova na koronavirus
  • Zaražen je kosovski premijer Avdullah Hoti

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Srbiji još osam žrtava covida-19, potvrđeno 258 novih zaraza

17:30 - Od posljedica infekcije koronavirusom u Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo osam osoba, a potvrđeno je još 258 zaraza, objavio je u ponedjeljak Krizni stožer.

Na bolničkom liječenju su 3554 pacijenta, a na respiratorima ih 146, naveo je epidemiolog Predrag Kon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 693.656 uzoraka, registriran je 26.451 pacijent, a dosad je preminulo 598 oboljelih, što je 2,26 posto.

Kon, član Kriznog stožera, naglasio je da je nastavljen trend smanjivanja broja građana u Beogradu koji se sa simptomima infekcije covid-19 prijavljuju na preglede specijaliziranim ambulantama, a razmjerno se smanjuje i broj pozitivno testiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje su, međutim, u pitanju veliki brojevi, upozorio je Kon, sugerirajući da je zato neophodna ustrajna primjena mjera zaštite.

WHO: 'Za sada nema čudotvornog rješenja i možda ga nikada ni neće biti'

14:44 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je upozorila da, usprkos velikim nadama u pronalazak cjepiva, možda nikada neće biti "čudotvornog rješenja" za covid-19 te da će povratak u normalu biti dug. Više od 18,1 milijuna ljudi diljem svijeta zaraženo je novim koronavirusom, a gotovo 700.000 je umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i voditelj odjela za izvanredna stanja Mike Ryan inzistiraju da države strogo provode epidemiološke mjere poput nošenja maski, socijalne distance, pranja ruku i testiranja.

"Poruka ljudima i vladama je jasna: Učinite sve to", kazao je Tedros na virtualnoj konferenciji za mediji u sjedištu UN-a u Ženevi. Maske za lice, poručio je, trebale bi postati simbol solidarnosti diljem svijeta. "Veći broj cjepiva je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i svi se nadamo da ćemo imati više učinkovitih vrsta cjepiva koja bi pomogla u sprečavanju zaraze. Međutim, za sada nema čudotvornog rješenja i možda ga nikada ni neće biti", rekao je Tedros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je da postoji bojazan da nećemo imati cjepivo koje je učinkovito, ili će zaštita od bolesti biti samo kratkotrajna i ništa više, ali da to nećemo znati sve dok ne završe klinička ispitivanja. Mike Ryan je istaknuo da se zemlje s velikom stopom prijenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku te da je put dug i zahtjeva nepokolebljivu predanost.

Na istoj konferenciji Ghebreyesus je naglasio da majke trebaju dojiti svoje bebe i u slučaju da su zaražene koronavirusom, jer koristi nadmašuju rizike infekcije. "WHO preporučuje da se majke sa sumnjom ili s potvrđenim covidom-19 ohrabruje na isti način na koji i sve druge da započnu ili nastave s dojenjem", rekao je Ghebreyesus. Dok svijet obilježava tjedan svijesti o važnosti dojenja, Tedros je kazao da "brojne prednosti dojenja za dojenčad i djecu značajno premašuju potencijalni rizik infekcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: Jonathan NACKSTRAND/AFP/Profimedia

Iran drastično umanjio brojke zaraženih i preminulih

14:21 - Broj umrlih od koronavirusa u Iranu gotovo je tri puta veći od službenih brojki, pokazuje istraga BBC-a čiji su zaključci objavljeni u ponedjeljak. Iransko ministarstvo zdravstva navodi da je dosad u Iranu umrlo 14.405 ljudi, dok BBC govori o gotovo 42.000. I broj zaraženih gotovo je dvostruko veći od službenih brojki. Koronavirus je, piše BBC, potvrđen kod 451.024 osobe, a ne kod 278.827.

Bez obzira uzmu li se službene ili neslužbene brojke, Iran je koronavirusom najteže pogođena zemlja Bliskog istoka. U posljednjim tjednima Iran se suočava s jasnim porastom broja zaraženih osoba. Prvi smrtni slučaj u Iranu zabilježen je 22. siječnja, prema liječničkoj evidenciji koju je dobio na uvid BBC. To je skoro mjesec dana prije nego što je službene objavljeno da se koronavirus pojavio u zemlji. Iranska je televizija objavila u ponedjeljak, a prenosi Reuters, da svakih sedam minuta jedna osoba u Iranu umre od covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari objavila je u ponedjeljak i nove brojke. Ona je rekla da je u Iranu dosad umrlo od koronavirusa 17.405 osoba, a zaraženih je 312.035. Službeni podaci objavljeni u ponedjeljak za posljednja 24 sata kažu da je umrlo 215 ljudi. Državna televizija prikazala je nekoliko Iranaca u iznimno prometnoj ulici kako hodaju bez maske i bez socijalnog distanciranja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna novozaražena osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

14:20 - U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji u pos­ljednja 24 sata zabi­lježen je jedan novi slučaj zaraze COVID­-19 infekcijom, priopćio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Koronavirusom je zaražena djelatnica Doma za starije i teško bolesne osobe "Majka Marija Petković" u Blatu na Korčuli, koja je testirana prije povratka s godišnjeg odmora, pa je ukupno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 12 aktivnih slučajeva zaraze.

Županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izvijestio kako se nijedan zaraženi ne liječi u dubrovačkoj bolnici, a u samoizolaciji se nalazi 176 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 6262 uzoraka. Županijski Stožer opetovano apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stožer priopćio: Danas imamo 34 novozaražene i četiri preminule osobe

14:05 - Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je najnovije informacije vezane za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U protekla 24 sata zabilježena su 34 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 703. Među njima je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata. Četiri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 5294 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 153 preminulo, a 4438 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2520 osoba. Do danas su ukupno testirane 122 083 osobe, od toga 763 u posljednja 24 sata", priopćili su iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


165 novozaraženih i 10 preminulih u BiH

13:18 - Deset osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom, a kod još 165 potvrđena je zaraza, izvjestili su u ponedjeljak entitetski zavodi za javno zdravstvo. U Federaciji BiH testirano je 627 uzoraka pri čemu je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena u 125 slučajeva. U Republici Srpskoj testirali su 586 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 40 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće žarište i dalje je područje Sarajeva gdje su od nedjelje otkrivene još 52 zaražene osobe. U glavnom gradu BiH od izbijanja epidemije tako je do sada registrirano više od 2200 slučajeva zaraze što je oko 18 posto od ukupnog broja u cijelom državi. Drugo najveće žarište je Banja Luka s nešto više od 1200 slučajeva zaraze potvrđenih od ožujka.

Zbog konstantnog dvoznamenkastog broja novozaraženih koje Sarajevska županija bilježi na dnevnoj osnovi već gotovo mjesec dana županijski je krizni stožer naložio provedbu strogih mjera nadzora poštivanja mjera epidemiološke zaštite. Iz stožera su najavili kako će policija i inspekcije pojačano kontrolirati nošenje zaštinih maski te kažnjavati one koji ne poštuju tu obvezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

13:12 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Na području županije ostalo je još četrnaest pacijenata oboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Sedam pacijenata je s područja grada Petrinje, tri pacijenta s područja grada Kutine, dva pacijenta s područja grada Siska, te po jedan pacijent s područja grada Novske i Popovače", poručili su iz županijskog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

13:10 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako u Koprivničko-križevačkoj županiji osmi dan zaredom nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19. Tri osobe su ozdravile, a na kućnom liječenju su još dva pacijenta s aktivnim pozitivitetom na koronavirus. U samoizolaciji je trenutno šest osoba, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja oboljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema novozaraženih u Zagorju

13:08 - "Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13", priopćeno je iz županijskog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U svijetu više od 18 milijuna zaraženih, preminulo 690.000 ljudi

12:14 - Broj oboljelih od koronavirusa u svijetu premašio je u ponedjeljak 18 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da će se posljedice pandemije osjećati još desetljećima. Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest covid-19 je od prve zabilježene pojave kasno prošle godine u Kini usmrtio 690.000 ljudi. Novi izvori zaraze bilježe se u zemljama koje su u ranijoj fazi uspjele staviti zarazu pod kontrolu te su sada brojne vlade primorane ponovo uvesti mjere karantene, usprkos bojaznima od daljnjeg gospodarskog urušavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U australskoj državi Victoriji u nedjelju je proglašeno izvanredno stanje, a vlasti su uvele noćni policijski sat kao do sada najtežu mjeru u borbi protiv širenja koronavirusa. U Melbourneu je uveden policijski sat za narednih šest tjedana, na snazi je i zabrana okupljanja na vjenčanjima, a škole i sveučilišta se ponovo vraćaju na 'online' nastavu. No usprkos tome što je Melbourne zatvoren, taj grad svakodnevno bilježi stotine novozaraženih, dok je u drugim australskim državama taj broj jako mali ili je sveden na nulu.

U drugim dijelovima svijeta situacija je znatno teža te je u Južnoafričkoj Republici (JAR) broj zaraženih premašio pola milijuna. To je najteže pogođena afrička zemlja na koju otpada više od polovice svih dijagnosticiranih u Africi. Predsjednik Cyril Ramaphosa pak ističe da je smrtnost niža od svjetskog prosjeka.

U Latinskoj Americi ruše se crni rekordi s kojima se najteže pogođena regija u svijetu približava brojci od pet milijuna zaraženih ljudi, a u subotu je dosegla brojku od 200.000 smrtnih slučajeva. Latinska Amerika, koja ima oko 8 posto svjetske populacije, ima blizu 30 posto zaraženih i umrlih u svijetu. Najpogođenije države Latinske Amerike su Brazil i Meksiko koje čine skoro tri četvrtine svih umrlih u toj regiji. Brazil, najteže pogođena zemlja u regiji i druga najteže pogođena u svijetu, ima više od 2,73 milijuna zaraženih i više od 94. 000 umrlih. Meksiko je zabilježio više od 9000 novozaraženih u subotu te je sada zemlja treća po smrtnosti od virusa u svijetu.

Na Bliskom istoku najteže je pogođen Iran u kojem je u nedjelju zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu i u većini pokrajina te goleme zemlje bolest se ponovo vraća. Šest mjeseci nakon što je WHO zbog novog koronavirusa proglasio globalnu zdravstvenu krizu, ta UN-ova agencija sada upozorava i na mogući "zamor" u borbi protiv pandemije. WHO je priopćio da covid-19 i dalje predstavlja veliku globalnu prijetnju te dodaje da će se posljedice pandemije osjećati još "desetljećima".

Pandemija je pokrenula svjetsku utrku u pronalasku cjepiva, a američka vlada je spremna farmaceutskim tvrtkama Sanofi i GSK platiti i više od dvije milijarde dolara za razvoj cjepiva protiv covida-19. Stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci tvrdi da nije vjerojatno da će SAD uoće upotrijebiti bilo koje cjepivo koje se razvija u više zemalja poput Rusije ili Kine. SAD trenutno broji više od 4,6 milijuna slučajeva zaraze i 154.793 umrlih. Rusija je u ponedjeljak izvijestila o 5394 novih slučajeva zaraze čime je broj zaraženih porastao na 856.264. Zemlja je četvrta na svijetu po broju zaraženih.

Image
Foto: Profimedia

Foto: UPI/Profimedia

Nijemci otvaraju škole usprkos pandemiji

12:12 - Deseci tisuća školske djece vraćaju se u škole u sjevernoj Njemačkoj u ponedjeljak, a kraj ljetnih praznika donosi velik test u postupanju za vrijeme pandemije koronavirusa. Mecklenburg-Vorpommern prva je od 16 njemačkih saveznih država koja završava ljetne praznike. Svih 152.000 učenika u toj regiji vratit će se u učionice prvi put otkad su škole zatvorene u sklopu mjera sredinom ožujka. Kako bi se opasnost od zaraze svela na najmanju mjeru, učenici su odvojeni u skupine koje se neće miješati, premda su u skupinama ukinuta pravila fizičkog razmaka.

Jan Bonin, glavni učitelj u osnovnoj školi Reutershagen u gradu Rostocku, rekao je kako je siguran da će dobro početi. "Maske su obvezne u školskim prostorijama", rekao je Bonin za dpa te dodao da su učenike koji su bili nervozni ili nesigurni zbog novih normi pozdravili i podržali učitelji. Istaknuo je da se neće tolerirati učenici koji neće nositi masku.

Nekoliko otoka u saveznoj državi Schleswig-Holsten također nastavlja nastavu u ponedjeljak, a lučki grad Hamburg nastavlja u četvrtak. Škole u Berlinu i državi Brandenburgu priključuju se sljedeći tjedan, kao i najnaseljenija država Sjeverna Rajna Vestfalija na zapadu kao i ostatak države Schleswig-Holstein.


Nema novozaraženih, ali ima preminulih u Karlovačkoj županiji

12:10 - "U Općoj bolnici Karlovac je od posljedica bolesti COVID-19 preminula starija ženska osoba (1935. godište) s područja općine Vojnić, koja je već ranije bila hospitalizirana u OB Karlovac.

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 32 osobe i svi su testovi negativni. Tako je s današnjim danom na području Karlovačke županije ukupno oboljelo 98 osoba, od toga je aktivnih slučajeva 11 (svi na kućnom liječenju), a dvije su osobe preminule. Trenutno nema osoba na liječenju u OB Karlovac. U samoizolaciji se nalaze 44 osobe.

Proteklog vikenda inspektori CZ obavili su šest nadzora na području Duge Rese: dvije zdravstvene ustanove, dvije banke, jedan poštanski ured i jedna crkva te nisu uočili nepravilnosti i nepoštivanje propisanih mjera", priopćio je Stožer.


Troje novozaraženih u Zagrebu

11:56 - U Zagrebu se zabilježena tri nova slučaja zaraze, a 225 osoba je testirano u posljednjih 24 sata. Aktivnih je 190 slučajeva, a u samoizolaciji je 396 ljudi, priopćio je zagrebački stožer.


24 novozaražene i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:54 - "Prema izvješću KBC-a Splitu preminula je jedna muška osoba stara 61 godinu. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju. Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 303 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 6 osoba, iz Komiže 1 osoba, iz Omiša 2 osobe, iz Vrlike 1 osoba i iz Prgometa 2 osobe. Među novooboljelim osobama nalazi se i 11 štićenika i 1 djelatnik Centra za rehabilitaciju u Vrlici od čega njih 5 ima prebivalište Vrlici, 1 osoba u Šestanovcu, 1 osoba u Postirima, 1 osoba u Trilju, 1 osoba u Segetu, 1 osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i 2 osobe u Karlovačkoj županiji.

Svi uzorci Centra za rehabilitaciju u Vrlici su obrađeni (104 djelatnika i 140 štićenika) dok se za tri osobe uzorkovanje mora ponoviti. Od ukupno 24 novooboljele osobe njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 18 osoba epidemiološki obrađuju. 534 osobe nalaze se u samoizolaciji, a 19 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split", priopćeno je iz splitsko-dalmatinskog stožera.

Image
Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

U Sloveniji jedna novozaražena i dvije preminule osobe

11:39 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 272 testiranja potvrđen samo jedan slučaj zaraze koronavirusom, a dvije zaražene osobe su umrle, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. To je veliko smanjenje novih slučajeva u odnosu na prethodni dan, kad je bilo potvrđeno devet zaraza, uz jedan smrtni slučaj. Jedini potvrđeni novi sučaj zaraze zabilježen je u zadnja 24 sata u općini Slovenj Gradec.

Ukupno je od početka epidemije u Sloveniji do sada potvrđeno 2.181 slučajeva infekcije, a umrle su 122 zaražene osobe. Trenutno je aktivnih 228 zaraza, hospitalizirano je 20 pacijenata koji se liječe od Covida-19, među njima jedan na intenzivnom odjelu. Epidemiolozi su zadovoljni što se smiruje stanje u Hrastniku u kojemu su do sada potvrđene 43 zaraze sa žarištem u domu za starije, jer već četvrti dan nema novozaraženih.


Četvrtina Filipinaca od utorka u karanteni

11:36 - Više od 27 milijuna Filipinaca, četvrtina stanovništva države, od utorka će biti u izolaciji u svojim domovima nakon što su iscrpljeni zdravstveni radnici upozorili da zemlja gubi bitku s koronavirusom. Od početka lipnja kad je u zemlji ukinuta jedna od najdugotrajnijih mjera zabrane izlaska iz domova broj potvrđenih slučajeva bolesti upeterostručio se i premašio 100.000. Nova ograničenja, koja je objavio predsjednik Rodrigo Duterte u nedjelju navečer, odnose se na glavni grad Manilu i četiri susjedne pokrajine na glavnom otoku Luzonu.

Iduća dva tjedna javni prijevoz bit će zaustavljen, a domaći letovi prizemljeni kako bi se pokušalo usporiti širenje virusa koji je do sada odnio više od 2000 života. Ljudima je naređeno da ne izlaze iz kuća osim zbog nabavke namirnica ili vježbanja na otvorenom. Samo će mali broj poduzeća raditi, a restorani će smjeti jedino izdavati hranu "za van".

"Zakazali smo. Nitko nije ovo predvidio", kazao je Duterte. "Nitko nije očekivao da će se tisuće razboljeti u samo jednom danu". U nedjelju su na Filipinima zabilježena rekordna 5032 nova slučaja covida-19.Virusom se zarazilo više od 5000 zdravstvenih radnika, a samo u proteklom tjednu njih 500. Preminulo ih je 38. Vlada za širenje virusa okrivljava stanovništvo koje se ne pridržava epidemioloških mjera.


Indija danima bilježi više od 50.000 novozaraženih, oboljeli i visoki dužnosnici

11:34 - Indijski ministar unutarnjih poslova i čelnici dviju velikih država hospitalizirani su zbog covida-19, a dnevni broj zaraženih prelazi 50.000 peti dan zaredom u ponedjeljak. Zemlja je prijavila 52.972 novozaraženih u protekla 24 sata te ukupno 1,8 milijun slučajeva, pokazuju podaci indijskoga ministarstva zdravstva i obitelji u ponedjeljak, čime je postala treća po broju slučajeva u svijetu nakon SAD-a i Brazila. S novim 771 smrtnim slučajem, od covid-19 umrlo je 38.135 ljudi u Indiji, uključujući u nedjelju ministra u najnaseljenijoj državi Uttar Pradesh.

U nedjelju su hospitalizirani savezni ministar unutarnjih poslova Amit Shah, jedan od najbližih suradnika Narende Modija, kao i premijer južne države Karnatake. Čelnik središnje države Madhya Pradesh također se oporavlja u bolnici. Zasad se ne zna jesu li suradnici iz Shahova ministarstva u izolaciji.

Dok se zaraza u zemlji ubrzano širi te je zabilježeno rekordnih 57.118 slučajeva u subotu, Indija je također pojačala napore da testira više ljudi i traži cjepivo. Ministarstvo zdravlja na Twitteru je objavilo da su zdravstvene vlasti dopustile nacionalnom institutu za lijekove, najvećem svjetskom proizvođaču lijekova po volumenu, da obavlja klinička ispitivanja cjepiva koje su razvili sveučilište Oxford i AstraZeneca Plc.


Nema novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

11:33 - "Na području Zagrebačke županije nema novih oboljelih. Pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 36 slučajeva. Do sada su ukupno izliječene 203 osobe, a 11 ih je preminulo", javljeno je iz županijskog stožera.


Dvoje novozaraženih i jedna preminula osoba u Osječko-baranjskoj županiji

11:32 - "Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek testirano 88 osoba od kojih je dvoje bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba ima prebivalište na području Ispostave Osijek, a druga na području Ispostave Beli Manastir.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna na respiratoru. Važno je napomenuti kako je KBC Osijek respiracijski centar za svih pet slavonskih županija te se na liječenju nalaze osobe iz Osječko-baranjske, ali i drugih županija. Tijekom posljednja 24 sata, s područja naše županije, preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, 1934. godište i imala je značajne komorbiditete.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije do danas su na našem području 504 osobe izliječenih od koronavirusa, a trenutno aktivnih na ovaj virus je 75. U samoizolaciji se nalazi 228 osoba, a od jučer nema novih kontakata stavljenih u samoizolaciju", priopeno je iz stožera.

Image

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:30 - "Drugi dan zaredom u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Trenutno je 34 aktivnih slučajeva oboljenja, od kojih se četiri osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je uzorkovano četiri uzorka na SARS-CoV-2 virus", priopćili su iz županijskog stožera.


Jedna novozaražena osoba u Varaždinskoj županiji

11:15 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Oboljela je ženska osoba srednjih godina, blaže kliničke slike, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U vrijeme pojave simptoma nalazila se u samoizolaciji.

Stanje na dan 3. kolovoza u Varaždinskoj županiji je takvo da imamo 11 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih su četiri osobe smještene u Općoj bolnici u Varaždinu i to dva na bolničkom liječenju, a dva na promatranju. Sedmero osoba je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa imamo evidentiranih 66 slučajeva zaraze, a 12 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije trenutno vodimo 26 osoba, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba. Tijekom vikenda testirano je 194 uzoraka", priopćeno je iz varaždinskog stožera.


U Melbourneu zbog zaraze do rujna zatvorene gotovo sve trgovine i pola industrije

10:25 - Australski drugi najveći grad Melbourne u kojemu je već na snazi noćni policijski sat objavio je nova ograničenja za industriju, uključujući trgovinu i građevinarstvo, u očajničkim naporima da zauzda širenje virusa koji se vratio nakon što je prvotno stavljen pod kontrolu. Od srijede navečer u Melbourneu će se zatvoriti većina trgovina, neke proizvodnje i administrativne usluge, u okviru šestotjednog zatvaranja koje će, kako se očekuje, pogoditi 250.000 radnih mesta, objavljeno je u ponedjeljak.

Država Victorija uvela je izvanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, pa je među ostalim u Melbourneu uveden policijski sat od 20 sati do pet sati ujutro. Australija se do nedavno bolje nosila s virusom od ostalih zemalja i ima 18.361 oboljelih od covida-19 i 221 preminulu osobu, no sad je izložena riziku gubitka kontrole u državi Victoriji koja je uvela do sada najstrože mjere kretanja. Susjedne države New South Wales i South Australia također su uvele nove mjere predostrožnosti.

"Koliko nas god srce boljelo zbog zatvaranja radnih mjesta... moramo to učiniti kako bismo zaustavili širenje ovog iznimno zaraznog virusa", kazao je premijer Victorije Daniel Andrews u ponedjeljak na konferenciji za novinare. "U suprotnom ograničenja neće trajati šest tjedana, nego šest mjeseci".

Proizvodnja mesa smanjit će se za trećinu i radnici će nositi zaštittnu odjeću, a zabranit će se i dio građevinskih radova. Supermarketi će ostati otvoreni, a ostat će i mogućnost preuzimanja hrane u restoranima i dostava obroka, no mnoge druge će trgovine i uslužne djelatnosti biti zatvorene. Noćni policijski sat u Melbourneu trajat će šest tjedana, a stanovnici petmilijunskog grada smjet će izlaziti samo zbog posla i nužnih poslova poput nabavke hrane i pružanja skrbi.


Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

10:13 - Na području Primorsko-goranske županije ni danas, treći dan zaredom, nema novozaraženih osoba, javljaju iz epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Dvoje novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:49 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su dvije nove pozitivne osobe na COVID-19 (iz Vukovara i Ivankova). U KBC Osijek između 1. i 3. kolovoza preminule su dvije osobe od COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 447, od kojih je 235 osoba izliječeno, a pet osoba je preminulo.

Trenutno je u županiji osam osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 13 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5696. U samoizolaciji na području županije su 572 osobe", priopćili su iz županijskog stožera.


Nema novih slučajeva u Lici

9:47 - "Dvadeset šesti dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testiran je jedan uzorak brisa. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je pet osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije 'COVID 19' kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je iz ličkog stožera civilne zaštite.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:45 - "U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području naše županije trenutno je 17 oboljelih od koronavirusa jer jedna osoba se oporavila i skinuta je s evidencije oboljelih. Trenutno se u samoizolaciji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nalazi 58 osoba", doznaje se iz županijskog stožera.


Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

9:43 - "U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novozaraženih osoba na virus SARS-CoV-2 u Brodsko-posavskoj županiji. Svi pristigli nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije bili su negativni.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 165. Aktivnih slučajeva je 16 od čega su tri osobe hospitalizirane. Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno se nalazi 66 osoba", priopćili su iz županijskog stožera.


Gotovo pet milijuna zaraženih u Latinskoj Americi

9:37 - Argentina je premašila 200.000 slučajeva covida-19 u nedjelju, Kolumbija bilježi dnevni rekord, a u Latinskoj Americi ruše se crni rekordi s kojima se najteže pogođena regija u svijetu približava brojci od pet milijuna zaraženih ljudi. Regija koja je u subotu dosegla 200.000 smrtnih slučajeva bori se da zaustavi širenje novog koronavirusa, a zaraza se ubrzano širi u mnogim zemljama premda vlade nastoje ublažiti karantenu i oživjeti gospodarski rast. Latinska Amerika, koja ima oko 8 posto svjetske populacije, ima blizu 30 posto zaraženih i umrlih u svijetu, a zaraza se još uvijek brzo širi i pogađa regionalne vođe poput brazilskog Jaira Bolsonara i bolivijske Jeanine Anez.

Kolumbija je prošli tjedan prešla 300.000 slučajeva i 10.000 smrtnih slučajeva. Argentina, koja je rano uspjela usporiti širenje virusa, nedavno je zabilježila porast broja zaraženih.Pet južnoameričkih zemalja sada je među 10 zemalja u svijetu s najviše zaraženih, prenosi agencija Reuters.Brazil, najteže pogođena zemlja u regiji i druga najteže pogođena u svijetu, ima više od 2,73 milijuna zaraženih i više od 94.000 umrlih. Golema južnoamerička država, koja je prošli tjedan zabilježila najveći broj zaraženih u jednome danu, objavila je niže brojke od 25.800 zaraženih u nedjelju, te se čini da šira regija neće prijeći pet milijuna zaraženih do ponedjeljka.

Meksiko je zabilježio više od 9000 novozaraženih u subotu te je sada zemlja treća po smrtnosti od virusa u svijetu. Peru, koji je nedavno premašio 400.000 slučajeva, bilježi opasan porast broja zaraženih nakon ublažavanja mjera karantene u pokušaju oživljavanja gospodarstva. Prijavio je 7448 slučajeva u subotu, najveću brojku od kraja svibnja. Širom regije ionako slabi zdravstveni sustavi napeti su ili prenatrpani, gospodarski rast pada na oko devet posto a zemlje još dublje tonu u siromaštvo i nezaposlenost.


Jedan novi slučaj zaraze u Zadarskoj županiji

9:33 - "Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Radi se o muškoj osobi starije životne dobi s otoka Vira, koji je obiteljski kontakt pozitivne osobe. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 57 uzoraka.

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su tri pacijenta, a u samoizolaciji je 148 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije", poručuju iz tamošnjeg stožera.


U Istri nema novozaraženih, preminula jedna osoba

9:21 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 34 uzoraka briseva na COVID-19. Svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su tri osobe. Nažalost, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1947. godište, s više kroničnih bolesti. Preminula osoba bila je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe 'Atilio Gamboc' u Umagu.", priopćili su iz istarskog stožera.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:05 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima sedam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 11 osoba, a ukupno je testirano 3794 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćili su iz tamošnjeg stožera.


Stožer upozorio: 'Nemojte nas pokušavati prevariti'

8:14 Stožer iz županije koja je trenutno najveće žarište, Vukovarsko-srijemska, odaslao je apel građanima koji organiziraju okupljanja poput svadbi.

Načelnik Stožera Vinkovci Gabriel Šokičić rekao je kako se kontakti i zaraze nakon vjenčanja prije tri tjedna bilježe u valovima. " Apelirao bih da se ljudi pridržavaju mjera, da se vjenčanja održavaju samo u užem krugu obitelji, a ne da se nalaze načini kako to zaobići", rekao je Šokičić.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

7:57 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Naime, od 21 testirane osobe, svi su bili negativni na korona virus. Tako je i nadalje broj trenutno aktivnih slučajeva na području naše županije – sedam, naglasili su uz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih, od početka epidemije je narastao na 2245. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 31 osoba je zaražena korona virusom. Od toga, sedmero je trenutno aktivno, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo.


Britanija oprema bolnice milijunima testova

7:10 - Milijuni testova na COVID-19 koji mogu otkriti virus u roku od 90 minuta bit će dostavljeni britanskim bolnicama, domovima za njegu i laboratorijima, kako bi se povećao kapacitet testiranja u idućim mjesecima, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Matt Hancock. Kontingent će sadržavati 5,8 milijuna DNK i 450 tisuća testova na temelju brisa.

"Ti testovi mogu otkriti gripu kao i COVID-19 i bit će nam od velike koristi na zimu, tako da pacijenti mogu dobiti pravi savjet kako bi zaštitili sebe i druge", rekao je Hancock.

Nacionalna zdravstvena služba najavila je pak da će pacijentima oboljelima od raka ponuditi prilagođene COVID tretmane, uključujući lijekove bez većeg utjecaja na imunosni sustav. Britanski zdravstveni sustav izložio se snažnom naprezanju tijekom vrhunaca u epidemiji COVID-19, u zemlji u kojoj je od koronavirusa umrlo više od 46 tisuća ljudi.

Image

Foto: Graham Cross/Eyevine/Profimedia

Koronavirus u SAD-u 'izuzetno raširen'

7:10 - Sjedinjene Države suočene su s novom fazom epidemije koronavirusa, koji je "izuzetno raširenim" i to u ruralnim područjima kao i u gradovima, rekli su u nedjelju stručnjaci za koronavirus Bijele kuće. Broj slučajeva koronavirusa i dalje se povećava u nekim dijelovima zemlje, a službe javnog zdravstva pokušavaju s guvernerima pronaći odgovor za svaku saveznu državu.

"U novoj smo fazi. Ono što danas vidimo razlikuje se od ožujka i travnja. Izuzetno je rašireno u ruralnim i urbanim područjima", rekla je glavna savjetnica Bijele kuće za pandemiju Deborah Birx. "Svima koji žive u ruralnom području poručujem: niste imuni ili zaštićeni od ovoga virusa", rekla je ona u CNN-ovoj emisiji State of the Union.

Dodala je kako ljudi koji žive u višegeneracijskim domaćinstvima na područjima zahvaćenima epidemijom trebaju nositi maske i u kući, kako bi zaštitili starije osobe ili one koji pripadaju rizičnim skupinama. Pomoćnik tajnika za zdravstvo admiral Brett Giroir također naglašava važnost nošenja maski.

"Ako to ne učinimo i ako ne ograničimo gužve u zatvorenim prostorima, virus će nastaviti harati", rekao je u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press". "Jako smo zabrinuti i to je vrlo ozbiljna stvar", dodao je. Nošenje maski i izbjegavanje gužve ima isti ishod kao i potpuno zatvaranje, rekao je Giroir. Koronavirusom je u SAD-u zaraženo 4,6 milijuna ljudi, a umrlo ih je 155 tisuća, piše Reuters.


Kosovski premijer pozitivan na koronavirus

7:10 - Kosovski premijer Avdullah Hoti izvijestio je da je pozitivan na koronavirus, javili su u nedjelju navečer mediji u Prištini. "Danas sam se testirao na covid-19 i pozitivan sam. Nemam posebnih simptoma osim vrlo blagog kašlja. Od večeras sam u izolaciji iduća dva tjedna", napisao je Hoti na Facebooku.

Najavio je da će za vrijeme izolacije svoje obveze ispunjavati od kuće, objavio je prištinski dnevnik Koha Ditore. Hoti je u nedjelju posjetio nekoliko poduzeća u mjestu Dragash na jugozapadu Kosova. Kosovo ima 1,8 milijuna stanovnika, a službeno je zabilježio oko devet tisuća zaraženih, uključujući 249 smrtnih slučajeva.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo