rtl u potrazi / Stručnjaci tvrde kako su ekološka jaja daleko najzdravija, no pitanje je - kako doći do njih?

Hrvati tjedno pojedu 15 milijuna jaja. A ovaj Uskrsni tjedan koke ne stignu ni oko sklopiti

24.3.2016.
22:45
VOYO logo

Livadom kod Pokupskog bezbrižno trčkaraju mnoge kokoši, a njihova jaja u okolici su brend. 

I zato Štef, sve koji mu uoči Uskrsa pokucaju na vrata, mora razočarati. Jaja više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, velika je potražnja i ljudi su jednostavno prepoznali kvalitetu domaćih jaja, momentalno nemamo viškova, možemo samo podmiriti stalne kupce", kaže Stjepan Mileković iz Gornje Bučice. 

20-ak tisuća jaja na godinu, koje mu donese stotinjak koka Štef proda bez problema. Jer njegove kokoši žive u prirodi, i jedu kad hoće, a ne na obroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš je to, uvjeren je Štef, dobitna kombinacija u odnosu na masovnu proizvodnju.

"Nema tu nikakve kemije i osnovni uvjet da jaje bude kvaliteno jest da je svježe, svježe, svježe, nikad ne prodajemo jaja starija od pet dana", objasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No jaja iz njegovog i sličnih kokošinjaca nisu u službenoj statistici. Uvoz je minimalan, na tržištu je 96 posto jaja domaće proizvodnje, 572 milijuna proizvede se u kaveznom i podnom uzgoju, a još 43 tisuće na tržište plasira svega pet registriranih proizvođača koji se bave ekološkim uzgojem. 

Prema posljednjim raspoloživim podacima, a zahvaljujući upravo vrijednim kokošima, svaki Hrvat na godinu pojede 153 jaja. Od toga najveći broj u ovo uskrsno vrijeme, no tada jaja izgledaju nešto drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako je jaje umjetničko platno, a paleta boja je nepregledna. Kako se u bogatoj ponudi boja snaći? Magistrica nutricionizma Irena Švenda udijelila nam je nekoliko korisnih savjeta.

"Ja bih uvijek savjetovala prirodne boje, igrajmo se sa biljkama, s našom hranom, s bojama iz hrane bojimo naše pisanice", kaže Irena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u pojedinim kupovnim bojama nalaze se kombinacije prirodnih, ali i umjetnih bojila. 

"Kao što je primjerice tatrazin ili sunset žuto, to su te žute boje, koje mogu izazvati određene alregijske reakcije, čak i dermatitise, ali konzumirane naravno u nekoj većoj količini", pojasnila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato prije bojanja pisanica - budite oprezni. Čitajte deklaracije i bezbrižno uživajte konzumirajući svoja mala remek djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo