Stručnjaci traže izmjene Zakona o umjetnoj oplodnji

Stručnjaci su složni. Izmjene Zakona o medicinskoj oplodnji su nužne.

18.6.2010.
11:10
VOYO logo

Osamdesetak članova Hrvatskoga društva za humanu reprodukciju, među kojima su ginekolozi subspecijalisti humane reprodukcije i klinički embriolozi, donijeli su stručne smjernice kojima treba nadopuniti Zakon o medicinskoj oplodnji.

U prvom redu ističe se traženje za parove kojima treba dopustiti oplodnju više od tri jajne stanice i zamrzavanje viška zametaka. Riječ je o 10 do 15 posto tzv. teških pacijenata koji u sadašnjim ograničenim uvjetima imaju znatno niži uspjeh u IVF liječenju u odnosu na prosjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su žene iznad 40. godine kod kojih je u pravilu uspjeh loš jer se postiže manje jajnih stanica, ali i žene mlađe od 40 koje se medicinskim rječnikom opisuju kao "low responders", jer se i u njih dobiva malo jajnih stanica, piše Večernji list.

Zamrzavanje viška zametaka treba također dopustiti i ženama s ponavljanim neuspjehom izvantjelesne oplodnje. Među povlaštenima su i muškarci s jako lošim spermiogramom te izuzetci kod kojih se spermiji operacijskim zahvatom moraju vaditi izravno iz testisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na zamrzavanje viška zametaka moraju imati i muškarci koji su se liječili od onkoloških bolesti, a u kriopohrani imaju ograničeni broj uzoraka spermija "pospremljenih" prije početka liječenja. Isto se odnosi i na sekundarni postupak u onkoloških pacijentica.

Nacionalno povjerenstvo te bi prijedloge trebalo raspraviti početkom srpnja, te zaključke proslijediti Ministarstvu zdravstva. Već sada najavljuju da neće ići protiv struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005140557006

arti-201005110219006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo