STRUČNJACI RUŠE BANDIĆEVE IZMJENE GUPA: / Sve je protuzakonito, puno nelogičnosti; 'Ovo je civilizacijski rat za uspostavu reda'

Image

Dr. Marina Pavković i prof.dr.sc.

14.8.2019.
17:04
VOYO logo

Nakon što nije uspjelo brzopotezno provlačenje izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) grada Zagreba kroz Gradsku skupštinu, te je omogućena dvotjedna ponovna javna rasprava (od 30. srpnja do 14. kolovoza) o prijedlogu Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, borba stručne javnosti, ali i građana i oporbenih političara, protiv Izmjena i dopuna koje vode u Bandićev projekt Manhattan, ali i u mnoge druge zabrinjavajuće mogućnosti za prekrajanje urbanističke slike grada Zagreba, intenzivirala se u različitim smjerovima.

Iako su gradske službe isključile mogućnost doprinosa raspravi elektroničkim putem, udruge i aktivisti do dana zaključenja javne rasprave skupili su već tisuće ozbiljno strukturiranih primjedbi. No, dvoje stručnjaka, dr.sc. Marina Pavković, stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding, gost predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Nenad Lipovac, redovni profesor na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu i odgovorni voditelj izrade za više od 200 prostorno-planskih dokumenata, od kojih više od 60 prostornih planova uređenja općina i gradova, također na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak za prostorno planiranje i prateće zakonodavstvo, nakon stručne analize inzistiraju na tome da je cijela procedura „ponovljene javne rasprave“ – nezakonita i da je treba poništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo ozbiljno argumentirane dokumente uputili su na adrese dvaju nadležnih ministarstava: Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Image

Profesor Nenad Lipovac

„Na primjeru Prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba svjedočimo zabrinjavajućem primjeru pokušaja implementacije štetne politike u prostor.“, upozorava dr.sc. Marina Pavković. Na slučaju tzv. Manhattan, gdje se „javno dobro poništava i predaje na upravljanje profitu i privatnom interesu“ već se diglo dosta prašine u javnosti, ali važno je kod građana osvijestiti da se ovakvim načinom prikaza Izmjena i dopuna GUP-a pokušavaju progurati i drugi opasni zahvati u gradu. „Tu je do krajnosti pogubna devastacija Donjeg grada, koja bi omogućavanjem enormno visokih velikih koeficijenata izgrađenosti, u potpunosti poništila urbanističku prepoznatljivost i građevnu baštinu Donjeg grada, koje smo naslijedili od neusporedivo odgovornijih gradskih vlasti u odnosu na ove današnje.“, izdvaja dr.sc. Pavković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nju zabrinjava da se ovim Izmjenama GUP-a pokušava progurati i mogućnost da se na gotovo 90 posto područja Donjeg grada mogu graditi podzemne garaže. „Time bi se razvoj integriranog modela prijevoza, kao imperativnog modela razvoja svih civiliziranih metropola, u potpunosti zanemario.“, smatra dr.sc. Pavković. Također, ona upozorava da je evidentno da se „pogoduje lobističkim krugovima tele-operatera jer se omogućuje da se bazne stanice postavljaju na njima povoljniji način jer se ukida do sada postojeće ograničenja od najmanje 12 metara visine iznad okolnih zgrada.“

Kao da na Trgu bana Jelačića planirate stadion

Profesor dr.sc. Lipovac, stručnjak za zakonodavni okvir upravo u području prostornog planiranja, vrlo je studiozno analizirao cjelokupnu dokumentaciju dosadašnji tijek izrade ID GUP-a grada Zagreba te smatra da je, najblaže rečeno, Izvješće o javnoj raspravi vezano uz Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba iz 2017. puno nelogičnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moglo bi se reći i pravih bizarnosti, ili uvreda za zdrav razum.

Primjerice, ako je dokument nacrta konačnog prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba od 11. 10. 2017. godine sadržavao cjelokupni tekst Izvješća o provedenoj raspravi (620 stranica), a trebao je prema Zakonu, kako je moguće da spomenuto Izvješće sadrži odgovore na primjedbe i prijedloge, u kojima se u Obrazloženju i napomenama poziva, na dopise i dokumente određenih gradskih Ureda koji su "iz budućnosti“ - iz 2018. i 2019. godine?, upozorava profesor Lipovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da nije stručno nedopustivo, bilo bi smiješno. Takvih primjera ima vrlo mnogo, ali najočitiji su vezani za zahvate koji su u Izmjenama i dopunama GUP-a predloženi upravo na temelju spomenutih dopisa gradskih ureda, a koji su napisani i dostavljeni van zakonskog roka u kojem su primjedbe, prijedlozi i zahtjevi mogli biti predani.“

Prof. Lipovac smatra da dva dokumenta na koje su se pozvali izrađivači ID GUP-a grada Zagreba - Mišljenje (iz 2018. godine) i Očitovanje (iz 2019. godine) o potrebi izrade Strateške procjene za ID GUP-a, napisani od strane Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike nisu napisani na temelju zahvata predloženih i prikazanih u prijedlogu ID GUP-a za ponovnu javnu raspravu. „Oba dokumenta napisana su na temelju uvida u planirane zahvate navedenim u Odluci o izradi Izmjena i dopuna GUP-a iz 2015. i Odluci o izmjeni i dopuni Odluke o izradi ID GUP-a iz 2016., odnosno nacrtu konačnog prijedloga ID GUP-a. Niti u jednom od ta tri dokumenta ne spominju se zahvati u Novom Zagrebu predloženi ovim ID GUP-a za ponovnu javnu raspravu (Hipodrom i Zagrebački velesajam), osim ako se primjedbe i Obrazloženja iz budućnosti, ne smatraju legalno predloženim zahvatima?", naglašava prof. Lipovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, profesor Lipovac je zapanjen pokušajem ubacivanja više namjena za pojedina područja unutar GUP-a (Hipodrom i Zagrebački velesajam). „Izaziva se učinak kao sličan onome kad bi se, primjerice, na području središnjeg gradskog trga, Trga bana Jelačića, omogućilo planiranje uređenja sportskog stadiona ili prometnog terminala, ili ubacio trgovački centar, ili višekatna javna nadzemna garaža. Takvo planiranje uređenja prostora je nedopustivo.“, rezolutan je Lipovac.

Javna rasprava je sazvana na nezakonitim osnovama i mora biti poništena

Neugodno je zatečen i načinom prikaza na pojedinim kartografskim prikazima dokumentacije. Kaže da se u svojoj dosadašnjoj stručnoj praksi nije susreo s korištenjem, više slovno-brojčanih oznaka (iz različitih grupa namjena) na području označenom jednom bojom. I to je apsolutno protivno digitalnom Pravilniku kojim su uređeni kartografski prikazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na temelju kojih zakonodavnih akata je Gradska uprava zaključila da je moguće predložiti ovakve promjene namjena u prijedlogu ID GUP-a kada su one u suprotnosti s odredbama Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba, Zakona o prostornom uređenju i elektronskom obliku Pravilnika o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova?“, pita se profesor Lipovac.

Image
Foto: FOTO: Djurdjica Klancir/Net.hr

Marina Pavković

Dr.sc. Pavković i prof.dr.sc. Lipovac uputili su dopise nadležnim ministarstvima, ali i Gradu Zagrebu, konkretno Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada. Traže prije svega poništavanje ponovne javne rasprave o prijedlogu ID GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ponovljena javna rasprava je, prema našem sudu, sazvana na nezakonitim osnovama i mora biti poništena.“, kaže Marina Pavković. „ Jedan od preduvjeta za izradu i usvajanje prostornih planova je procjena utjecaja na okoliš, odnosno započinjanje postupka ocjene o potrebi Strateške procjene utjecaja Plana na okoliš. U ovom slučaju to je izostalo, štoviše Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nositelj izrade ID GUP-a dostavio je na razmatranje nepotpune informacije kojima je onemogućena objektivna i ispravna procjena planiranih zahvata pa je to Ministarstvo izdalo prvo Mišljenje (2018.) i Očitovanje (2019.) da "za Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba nije postojala obveza provedbe strateške procjene odnosno ocjene o potrebi strateške procjene.", objašnjava Pavković.

'Ovo je civilizacijski rat za uspostavu reda i zakona'

Stoga ona i profesor Lipovac od Ministarstva zaštite okoliša traže da se spomenuto Mišljenje i Očitovanje nadležne Uprave Ministarstva ponište i zatraži provođenje Postupka ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja ID GUP-a na okoliš u skladu s nadležnim zakonom i uredbom, u kojem bi se ispitali mogući negativni utjecaji na okoliš "zato što je Izrađena Strateška Procjena za Izmjene i dopune Prostornog plana grada Zagreba (PPGZ) iz 2017. godine pokrivala utjecaj zahvata planiranih tim ID PPGZ-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja traže također – zbog protuzakonitih radnji – poništenje Odluke o stavljanju prijedloga ID GUP-a na ponovljenu javnu raspravu, postupanje prema Zakonu o zaštiti okoliša i Uredbi o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš, te usklađivanje prijedloga ID GUP-a za javnu raspravu s Prostornim planom grada Zagreba.

Na pitanje zašto su se odlučili na ovakvu studioznu akciju, Marina Pavković odgovara: „Ovo je civilizacijski rat za uspostavu reda i zakona u svim segmentima društva“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što ako će se ministarstva oglušiti?

„Oglušiti se mogu samo „politička ministarstva“, jer će progledati kroz prste, ali „stručna ministarstva“ to sigurno ne smiju i neće napraviti“. Pa da vidimo! A mi, stručnjaci, građani, nećemo prepustiti stihiji sudbinu vlastitog grada i kvalitetu života svih nas. Borit ćemo se do pobjede. Svi zajedno: struka, građani, civilno društvo i političke opcije kojima je javni interes ispred vlastitog i profitnog.“, smatra Pavković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina Pavković smatra da su građani, oporbeni političari i stručnjaci već do sada jasno pokazali da želja gradonačelnika Bandića da progura i ove izmjene GUP-a „ispod radara“ neće uspjeti. „Uvjerena sam da je rečenica koja se najčešće provlačila kroz diskusije tijekom rasprave o Izmjenama i dopunama GUP-a - Kome služi ovakva gradska vlast? – jako zazvonila mnogima. Mislim da ovaj puta ni koalicijskim partnerima gradonačelnika Bandića, HDZ-u, neće biti tako lako dići ruke za ovako sramotno štetan temeljni prostorno planski dokument za grad Zagreb.“, kaže dr.sc. Pavković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo