Stručnjaci predlažu: seks zabraniti do 16. godine

Minimalna dobna granica za dobrovoljno stupanje u spolne odnose u Hrvatskoj uskoro bi se mogla povisiti - sa sadašnjih 14 na 16 godina.

27.1.2011.
12:38
VOYO logo

Ovakve izmjene Zakona već duže vrijeme zagovara i pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić, a osobno ga podržava i Marija Lugarić, SDP-ova saborska zastupnica koja je specijalizirana za teme mladih te odgoja i obrazovanja.

"Starom" rješenju od 14 godina, što ga zasad predlažu i pravni stručnjaci koji su izradili nacrt novog Kaznenog zakona, sklon je samo dr. Aleksandar Štulhofer, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za sociologiju spolnosti, jer drži da samo sankcioniranje neće spriječiti neodgovorno seksualno ponašanje mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijem tu želju da se dobna granica pomakne prema starijoj dobi, osobito u zemlji koja nema sustavnu seksualnu edukaciju u školama i tako mlade ostavlja nepripremljenima. Činjenica je također da istraživanja pokazuju kako je rani ulazak u seksualni život povezan s nizom rizika. No, nisam za to da zabranjujemo nešto što se teško može kontrolirati i/ili sankcionirati. Mnogo bi bolja strategija bila educirati, odnosno pripremiti klince da postanu seksualno aktivni tek onda kada su za to spremni i dovoljno odgovorni", objašnjava profesor Štulhofer.

Prava je tema, ističe Marija Lugarić, da u Hrvatskoj ne postoji edukacija mladih kojom bi ih se pripremilo za kompetentno odlučivanje o vlastitom seksualnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sklona sam tome da se granica za pristajanje na seksualni odnos povisi na 16 godina jer je previše zloupotrebljavanja djece. Ali ne treba licitirati s godinama, ni raspravu svesti na administrativnu razinu. Trebamo djecu informirati i naučiti odgovornom ponašanju kako bi mogla donositi kompetentne odluke, a to se može postići samo ako uvedemo seksualni odgoj u škole", ističe Lugarić, napominjući da iznosi svoj osobni stav, a ne stajalište svoje stranke, SDP-a.

"Podržavam stav pravobraniteljice Jelavić da se dobna granica povisi na 16 godina upravo stoga što mladi nemaju seksualnu edukaciju, nisu informirani o kontracepciji, o nasilju u vezama ni o tome kako se od njega zaštititi", kaže Sanja Cesar iz udruge CESI. Iako se povišenjem dobne granice neće spriječiti seksualni odnosi među maloljetnicima, važno je spriječiti zloporabu djece od odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201007020802006 arti-201001290570006 arti-201002080063006 arti-201101260647006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo