OD GUBITNIKA DO DOBITNIKA U PAR DANA / Štromar u RTL Direktu: 'Sve ovo radimo za korist naših građana'

Gost RTL Direkta bio je novi ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade HNS-ov Predrag Štromar te je otkrio koji su mu prioriteti i planovi

13.6.2017.
21:42
VOYO logo

Večeras smo od premijera saznali da ćete kao potpredsjednik Vlade biti zaduženi za koordinaciju sektorske politike, što je to?

Imat ću nekoliko sektora kojima ću biti koordinator, konkretno 4 do 6 ministara s kojima jedanput tjedno dogovarati što ide na Vladu i na koji način funkcionirati. Riječ je o sektorima znanost i obrazovanje, graditeljstvo, turizam i promet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta ste nabrzaka odradili te pregovore s HDZ-om kao da ništa nije bilo bitno nego samo da se ukrcate u Vladu?

Dobre pripreme odradili su Vrdoljak i Pusić, i kad sam ja došao bilo je dobre volje i i brzo smo se dogovorili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan dan ste izgubili izbore za varaždinskog župana od Radimira Čačića, evo vas tjedan dana poslije na mjestu potpredsjednika Vlade. Dosta brzo ste se presložili od gubitnika do dobitnika u par dana?

Sve za korist naših gađana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša ministrica Blaženka Divjak je rekla da će inzistirati na novom natječaju za voditelja kurikularne reforme, hoćete li ju u tome podržati ? Sadašnja Jasminka Bulaj Culej mora otići ili ne ?

Nismo o tome razgovorali, kurikularna reforma mora ići, prva godina je priprema, druga je pilot prjekt, a treće godina mora funkcionirati u našem obrazovnom sustavu. I to su prioriteti HNS-a. I na toem inzistirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak je rekla da bi se trebali raspisati novi natječaji za kurikularnu reformu, da bi Culej morala otići, iz HDZ-a rekli da ne dolazi u obzir. Kome ćete vidržati stranu?

Divjak mora napraviti reviziju. U medijima je bilo svašta, tko je kako radio i kako je izabran. Treba napraviti reviziju i nakon toga vučemo poteze. 
Zakon o Sportu ne prevodi se već dvije godine, vidimo posljedice gotovo svaki dan, a to je Zakon vašeg Srdjana Gjurkovića hoćete li na tome inzistirati? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presretan sam što je Zakon krenuo u primjenu i što je HNS prihvatio Zakon i priprema Skupštinu po novom zakonu.

Kada bi mogle nastupiti promjene u HNS-u sukladno novom Zakonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će očito biti ovih dana.

Javnost je dosta podijeljena oko toga jesu li mladići koji su verbalno napali Janicu Kostelić trebali baš dobiti pet dana zatvora ? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba osuditi takav čin. Moramo naše društvo izgraditi u civlizirano, otvoreno i tolerantno društvo, to mora biti cilj. O zatvorskoj kazni odlučuje sud i Državno odvjeništvo,a policija je odlučivala jesu li prijeđene slobode govora. Na svakom primjeru bilo tko u takvom slučaju, policija mora imati isti način razmišljanja.

Što vam je prioritet u ministarstvu, Kuščević je počeo s nekim projektima digitalizacije hoćete li to nastaviti ili nešto novo pripremate ? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te stvari ćemo nastaviti, ali dvije bitne stvari za građane su da spojimo gruntovnicu i u pravosuđu katastar. 

Kako se mogu objediniti katastar i gruntovnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se spojiti i virtualno. Bitno jeda građani kada dođu po neki dokument ne dobiju odbijenicu. Moramo omogućiti svim građanima Hrvatske tu mogućnost. Također, ako je moguće da i građani ne samo tvrtke dobivaju građevinske dozvole u nekom kratkom roku, do 60 dana. 

Ostatak intervjua sa Štromarom pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike