Strašne posljedice poplava: Voda stvorila jezero promjera većeg od 100 kilometara

Iako razina Save polako opada, dio sela u Slavoniji još je ugrožen zbog opasnosti da natopljeni nasipi popuste. Nasipi se nadziru, a nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke.

23.5.2014.
8:40
VOYO logo

"Sava opada i pritisak vode na nasipe je puno manji, a u korist nam ide i sunčano vrijeme koje isušuje nakvašene nasipe", istaknuo je županjski gradonačelnik Davor Miličević.

Po njegovim riječima, nevjerojatno je da je voda u poplavama koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju stvorila jezero promjera većeg od 100 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz ovoga moramo izvući pouku i pripremiti se kako se ovo više ne bi ponovilo", poručio je.

Sve bi bilo drugačije da se pravodobno reagiralo

Tisuće kuća je i dalje 'zarobljeno', pod vodom. U četvrtak su mještani Rajeva Sela i Gunje ipak imali prilike barem nakratko doći do svojih kuća i vidjeti je li nešto od stoke ostalo živo. Jedan od mještana rekao je za Media Servis kako bi sve bilo drugačije da se pravodobno reagiralo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je trebala pomoć prva 24 sata. Moglo se spasiti puno toga. Kažem da su službe dosta zakazale. Sad kupimo mrtvu stoku, mrtve životinje i to sada samo zbog zaraze. Mi od toga nemamo nikakve koristi".

Milanović; Provest će se istraga

"Kad se dogodi nešto što se nije trebalo dogoditi jer je obnavljano. To je kao kad gradite novu kuću, onda treba napraviti detaljnu istragu. Kao kad se sruši avion ili kad je zrakoplovna nesreća, onda tražite zadnji šaraf, a ne samo crnu kutiju. Dakle, želite saznati sve okolnosti i sve detalje zašto je nešto pošlo po zlu. Ovo se nije trebalo dogoditi. Tko je kriv. Je li bilo premalo šljunka i ako je bilo previše, ja to ne znam", kazao je premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinje sanacija nasipa pokraj Rajeva Sela

U petak bi trebala početi i sanacija nasipa koji je puknuo pokraj Rajeva Sela. Premijer Zoran Milanović obići će poplavom pogođena područja u Slavoniji i to u društvu predsjednika Europskoga parlamenta Martina Schulza.

Povjerenica Europske unije za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalina Georgieva sastat će se na Pantovčaku s predsjednikom Josipovićem, nakon čega će u pratnji potpredsjednice Vlade i i ministrice Vesne Pusić posjetiti poplavljenu Gunju te prihvatni centar u Cerni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Georgijeva se već sastala s Pusić te je izrazila divljenje načinom na koji su Vlada, te građani odgovorili na opasnost i uz to pružili ruku susjedima. Potpredsjednica Vlade Vesne Pusić.

"Vjerujem da ćemo i u ovoj situaciji i što se Hrvatske tiče i regionalno naći rješenja i vrlo uspješno surađivati", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo