STRAŠNA RAZLIKA U PLAĆAMA NA KONTINENTU I OBALI: / Ljudi na kopnu u drastično boljoj situaciji od onih na Jadranu, evo detalja

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

Objavljena su i imena tvrtki koje su tijekom prošle godine ostvarile najveću dobit.

19.8.2018.
11:28
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Iako su plaće tijekom prošle godine jednako rasle u tvrtkama u kontinenalnom i primorskom dijelu Hrvatske, ipak je prosječna neto plaća u kontinentalnoj Hrvatskoj i dalje veća od one u Jadranskoj Hrvatskoj i to za oko 400 kuna.

Evo i detaljnih podataka

Službeni su to podaci Fine prema kojima je u 2017. u kontinentalnoj Hrvatskoj sjedište imalo 75.111 poduzetnika što čini 62,6 posto, a u Jadranskoj Hrvatskoj 44.970 poduzetnika, odnosno 37,4 posto. Takve brojke su i očekivane s obzirom na to da je u sastavu kontinentalne Hrvatske 14 županija, među kojima i Grad Zagreb, a preostalih sedam čini Jadransku Hrvatsku. Trgovina, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, prerađivačka industrija, građevinarstvo, i u 2017. godini imale su najveći broj poduzetnika u obje regije, dok se u Jadranskoj Hrvatskoj tim djelatnostima pridružuje još jedno područje, a to je djelatnost pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru 07.07.2018., Opatija - Konobar u ugostiteljskom objektu na moru.

U firmama Jadranske Hrvatske ostvaren je lani veći rast zaposlenih, od 6,3 u odnosu na kontinentalnu Hrvatsku koja je imala 5,7 posto rasta zaposlenika. Ukupni prihodi su rasli za 10,6 posto, a prosječna mjesečna neto plaća porasla je za 4,3 posto, jednako kao i na razini kontinentalne Hrvatske. Prosječna mjesečna plaća zaposlenih kod poduzetnika Jadranske Hrvatske iznosila je 5080 kuna i bila je za 7,4 posto manja od plaće zaposlenih kod poduzetnika kontinentalne Hrvatske koji su isplaćivali prosječno 5487 kuna.

Popis tvrtki s najvećom dobiti

Kod poduzetnika Jadranske Hrvatske najviše zaposlenih u 2017. godini bilo je kod mikropoduzetnika, ukupno 87.339, dok je u kontinentalnoj Hrvatskoj najveći broj zaposlenih bio kod velikih poduzetnika, ukupno 188.345 zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zagreb: Noćni radovi na uređivanju Ilice od Britanskog trga do Frankopanske ulice 18.08.2018., Zagreb - Nocni radovi na uredjivanju Ilice na potezu od Britanskog trga do Frankopanske ulice.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

I produktivnost rada na kontinentu bila je veća nego na Jadranu. U prilog tome govori i ostvarena dobit poduzetnika u kontinentalnoj Hrvatskoj. Imali su, kako stoji u podacima Fine, ukupno 17,8 milijardi kuna neto dobiti u 2017. godini. Na to su utjecali poslovni rezultati 52.394 tvrtki koje su poslovale s dobiti, a među njima izdvajaju se INA-Industrija nafte d.d., Hrvatski telekom d.d., HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o., HEP Proizvodnja d.o.o., svi sa sjedištem u Zagrebu.

Među 28.553 dobitaša sa sjedištem u Jadranskoj Hrvatskoj, koji su ostvarili 4,1 milijardu kuna neto dobiti najznačajniji su Valamar riviera, Maistra, Tommy, Zračna luka Split, Kaštel Štafilić, Plodine i Plava laguna Poreč. Svi su imali više od 100 milijuna kuna ostvarene dobiti u prošloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo