KAKVA SUDBINA / Tužna priča gospođe Mire iz Hrvatske Kostajnice: 'Nakon poplave potres, a onda opet poplava pa još jedna poplava'

Image
Foto: Screenshot HRT

'Živim u kontejneru jer ne mogu u svoju kuću, nemam je. Zahvaljujem dečkima koji su zdušno došli. Tako se čovjek osjeća sigurnije, da nije sam', kazala je Mira Jajčanin iz Hrvatske Kostajnice

16.5.2023.
15:35
Screenshot HRT
VOYO logo

U Hrvatskoj su i dalje u tijeku borbe protiv poplava, a vremenske nepogode nimalo ne olakšavaju situaciju. U 15 sati je u Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une bio 450 cm što znači da se proglašava izvanredno stanje. Još ranije se u Hrvatskoj Kostajnici izlila iz korita pa su poplavljene ulice u samom centru grada. U nekim dijelovima grada voda seže do koljena, a vrhunac vodnog vala navodno se očekuje sutra.

Image
UŽIVO: POPLAVE U HRVATSKOJ /

Vatrogasni zapovjednik: 'Stiže nam vodni val i proći će kroz Kostajnicu i Petrinju'; Izlile se Mrežnica i Korana

Image
UŽIVO: POPLAVE U HRVATSKOJ /

Vatrogasni zapovjednik: 'Stiže nam vodni val i proći će kroz Kostajnicu i Petrinju'; Izlile se Mrežnica i Korana

'Živim u kontejneru...'

HRT je iz poplavljenog grada razgovarao s Mirom Jajčanin, gospođom koja je dosta imovine izgubila i u poplavama u prosincu, a sada zajedno s vatrogascima spašava ono malo što joj je ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon poplave došao je potres, pored potresa opet poplava, onda druga poplava. Živim u kontejneru jer ne mogu u svoju kuću, nemam je. Zahvaljujem dečkima koji su zdušno došli. Tako se čovjek osjeća sigurnije, da nije sam", kazala je Mira za HRT.

Očaj stanovnika: Voda je svuda oko njih

Novinar ju je upitao što osjeća, strah od poplave ili ljutnju i očaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više je očaj. Nije ljutnja. Ne možeš utjecati na vrijeme. A kad vidim ljude koji pomažu, ne osjećam strah", kazala je gospođa Mira i dodaje: 'Nije ugodno kad je voda svuda oko tebe. Ostanete bez puno toga i psihički niste više tako jaki, ali zahvaljujući ovim dečkima koji pomažu osjećate se puno jači'.

Na terenu HGSS, vojnici, očekuje se rast Kupe

Ministar Tomo Medved posjetio je jutros Hrvatsku Kostajnicu i izjavio kako se očekuje da će vodostaj Une nastaviti s rastom. Podsjetio je kako je u devet mjeseci ovo šesta obrana grada od poplave te dodao da je razoran potres oštetio nasipe na čak 19 mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je Una porasla i da je trenutno zatvorena cesta prema Dvoru, HGSS je dostupan u Hrvatskoj Kostajnici i izaći će na teren pružiti pomoć građanima. U posljednja dvadeset i četiri sata, zbog poplava, angažirano 300 vojnika, od kojih je 150 u stanju pripravnosti i 150 je na terenu, 50 u Novoj Drenčini, a stotinu u Hrvatskoj Kostajnici. Napunili su do sada četrdeset i pet tisuća vreća, te postavili oko 500 metara zečjega nasipa, a navodno će još vojnika biti stavljeno na raspolaganje.

S obzirom na najavljene oborine, uz porast vodostaja Une i očekuje se porast Kupe. Trenutno se ojačavaju boks-barijere kako bi se zaštitilo Petrinju i kako bi visoki vodostaj prošao pokraj tog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo