IZBORI U STIHOVIMA / Stranko, pjevaj moju pjesmu iliti kako su političari (zlo)upotrebljavali glazbu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Spomenutim skupom jedne desno orijentirane stranke tako su odjekivali zvuci pjesme benda čiji je jedan od posljednjih nastupa održan u bastionu „hardcore komunizma“, Sjevernoj Koreji, što nas uvodi u priču o sličnim, krivo shvaćenim i gotovo bez iznimke (zlo)upotrebljavanim, korištenjima glazbe od strane političara

Vedran Harča

17.10.2015.
15:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vrijeme uoči izbora, htjeli mi to ili ne, tradicionalno obuzima gotovo svaki segment javnog i privatnog života pa je sasvim logično da u čitavoj priči važne uloge redovno pripadnu i glazbenicima. Već desetljećima tako gledamo hrvatske pop, rock i zabavnjačke zvjezdice kako veselo pocupkuju na stranačkim skupovima, svjesni da su si time osigurali iznimno unosnu, tek nekoliko minuta dugu gažu na kojoj je okupljenima gotovo pa naređeno da pjevaju s njima. Bilo je, prisjetimo se samo „slučaja Thompson“, i onih kojima je bilo plaćeno da NE pjevaju, a i onih koji su između dva biranja saborskih zastupnika svoje usluge selili s lijeva nadesno i natrag. Znalo se događati, čemu smo bili svjedoci i ovoga tjedna, da neki nabrijani i nadobudni, vjerojatno nižerangirani član stranke svoj zadatak o pripremanju nadolazećih skupova za glazbenu podlogu odabere nekoga koga nije trebao, što i ne čudi uzmemo li u obzir da poznavanje pop-kulture i politika rijetko idu zajedno, Prije nekoliko dana, slovenski art-opičenjaci Laibach šokirano su utvrdili kako se njihova „Geburt Einer Nation“ našla na soundtracku stranačkog sabora HDSSB-a te, sasvim logično i očekivano, najavila tužbu. Spomenutim skupom jedne desno orijentirane stranke tako su odjekivali zvuci pjesme benda čiji je jedan od posljednjih nastupa održan u bastionu „hardcore komunizma“, Sjevernoj Koreji, što nas uvodi u priču o sličnim, krivo shvaćenim i gotovo bez iznimke (zlo)upotrebljavanim, korištenjima glazbe od strane političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se krivo ne shvatimo, ovakva praksa ni u kojem slučaju nije hrvatski „izum“, već na podjednako sulude primjere i na svjetskoj političkoj sceni nailazimo već desetljećima. Simbol američke i globalne politike osamdesetih, Ronald Reagan, svoje je govore svojedobno završavao taktovima Springsteenovog klasika „Born In The U.S.A“, nesvjestan činjenice da se iza tog, naizgled patriotskog refrena, skrivala rijetko opora i depresivna priča o poniženom i odbačenom vijetnamskom veteranu. Danas, pak, rock glazbenici poput Neila Younga, Stevena Tylera iz Aerosmitha i R.E.M.-ovog Michaela Stipea na tjednoj bazi zabranjuju korištenje svojih pjesama „pomahnitalom milijarderu“ Donaldu Trumpu pa smo, eto, i mi konačno nešto po čemu se možemo „mjeriti“ s Amerikancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši politički čelnici također već dugo vole svojatati muzičke žanrove pa se SDP i ljevica vole smatrati bliskima urbanijoj rock publici (sjetimo se samo „Vrijeme je da se krene“ iz Račanovih dana)  te svojim glavnim rivalima spočitavati uživanje u cajkama i domaćim verzijama takvih lakonotnih horora, što je nedavno izazvalo i bijes građana Prnjavora (?!). Pritom su, međutim, zaboravili da je na njihovim skupovima svojedobno nastupala Severina, kao i provjeriti sličnost između svoje izborne parole „Nema povratka na staro“ s istoimenim narodnjačkim hitom stanovite Ane Bekute. I HDZ-ovcima su se takvi propusti znali događati pa su 2007. sponzorirali veliku kampanju protiv droge i na njezino čelo postavili vinkovačkog repera Shortyja, autora pjesme „Toliko smo napušeni da smo evergreen“. Inspiraciju su tražili i u svijetu filma zbog čega je Jadranka Kosor svoju stranku svojedobno usporedila s Imperijom iz „Zvjezdanih ratova“, vjerojatno ne znajući da ista predstavlja izvor svog zla u „dalekoj galaksiji“.

S druge strane, neke predizborne himne s vremenom su zauzele svoje mjesto i u ovdašnjoj trash kulturi pa koncerti folk-punkera Brkova znaju počinjati Jacquesovom „HDZ zna“, a prilično sam uvjeren da će sličnu sudbinu doživjeti i aktualna pjesma njihove koalicije, italo-disco poskočica koju izvodi zaboravljeni as domoljubnih devedesetih Dražen Žanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču