'NE DRŽI VODU' / Stvorila se pomutnja nakon priče da je djevojka rodila na Paklenici, a nije znala da je trudna. Liječnici: 'Pa to je nemoguće'

Image
Foto: HGSS

Žena možda u početku i može ne znati da je trudna, no od petog mjeseca nadalje, to je gotovo pa nemoguće, tvrde liječnici.

30.7.2023.
12:29
HGSS
VOYO logo

Strankinja (22), koja nije znala da je trudna, sama je jučer rodila djevojčicu u NP Paklenica. Mama i beba su zbrinute u Općoj bolnici Zadar i dobro su, doznaje 24sata od ginekologinje i anesteziologinje koje su joj, u sklopu HGSS-a pritekle u pomoć sat, odnosno dva sata od poroda.

'Nevjerojatan splet okolnosti'

Prva je s HGSS-ovom ekipom do rodilje došla anesteziologinja, dr. Adela Ušanović, sat vremena nakon toga i ginekologinja, dr. Dora Perinčić, koja se sa suprugom i vlastitom, četveromjesečnom bebom, zatekla u HGSS-ovoj kući, udaljenoj sat vremena hoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se dogodilo, priča dr. Perinčić, inače specijalizantica u OB Pula, da je i njena beba natrag s Paklenice u bolnicu pratila novorođenče.

POGLEDAJTE VIDEO: "Danas s herojima akcije u NP Paklenica. Mlada rodilja nije ni znala da je trudna, porodila se sama u zahodu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatan splet okolnosti, sretni smo svi da je sve završilo dobro! Gospođa se sama porodila u WC-u, s njom je bila obitelj i rendžer, sve je prošlo dobro jer je, po svemu sudeći, trudnoća bila normalna pa je onda i porod tekao sam, kaže za 24sata dr. Perinčić, kojoj je ovaj događaj bio vatreno krštenje. Ona je, naime, prerezala pupčanu vrpcu, dva sata nakon samog poroda.

"Beba je izašla iz majke normalno, na glavu, sve je dobro proteklo. Djevojčica je dobro, čini mi se da je, onako odokativno, rođena u terminu, nešto malo manje težine od prosjeka, ali to je doista bila tek moja procjena", kazala je dr. Perinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je moguće da rodilja za trudnoću nije znala, liječnica odgovara kako ima i takvih slučajeva.

"Ne bih, međutim, ulazila u procjene ovoga slučaja, mogući su razni razlozi takvoga fenomena. Moguće je da žena nije imala veći trbuh, možda je imala manje simptoma, sve je moguće, kaže dr. Perinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POMOGAO I HGSS /

Kakvo čudo u NP Paklenica! Strankinja u toaletu rodila curicu: 'Nije ni znala da je trudna, bila je u emotivnom šoku'

Image
POMOGAO I HGSS /

Kakvo čudo u NP Paklenica! Strankinja u toaletu rodila curicu: 'Nije ni znala da je trudna, bila je u emotivnom šoku'

A prof.dr. Marko Dražen Mimica iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split na pitanje je li moguće da neka trudnica iznese cijelu trudnoću, a da ne zna da je u drugom staju, kaže sljedeće: 

"Nemoguće. Ako je sa ženom sve u redu, ona će najkasnije nakon pet mjeseci znati da je trudna. Krvarenja može biti, ali to nije menstruacija, i takvo krvarenje uglavnom traje prvih par mjeseci. S pet mjeseci se već osjete pokreti djeteta, koji su jači što trudnoća više odmiče, i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti djeteta toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne osjeti, kaže za 24sata  prof. dr. Mimica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, žena možda u početku i može ne znati da je trudna, no od petog mjeseca nadalje, to je gotovo pa nemoguće. 

S njim se slaže i dr. Zlatko Topalović, specijalist ginekologije i porodništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku trudnoće može biti krvarenja, koje će žena možda zamijeniti s menstruacijom, ali takvo krvarenje sigurno neće biti redovito, periodično, u redovitim intervalima. Drugo, trudnoća nosi velike hormonalne promjene, promjene svake vrste, koje će primijetiti i okolina, a pogotovo trudnica, navodi dr. Topalović. Kako dodaje, nemoguće je ne primijetiti povećanje trbuha, grudi, dobivanje na težini, hormonalne promjene, na kraju krajeva i micanje djeteta u trbuhu nakon 20. tjedna trudnoće.

"Dakle, u pitanju je ili veliko negiranje trudnoće, ili neka druga takva, psihička pojava - svjesno odnosno nesvjesno bježanje od trudnoće. Priča bilo koje žene da do samoga kraja nije shvatila da je trudna baš i ne drži vodu", zaključuje ginekolog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo