STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, PAMETNO I FOKUS NAJAVILI UKIDANJE PET NAMETA: / Evo kako bi, prema njihovom planu, građani uštedjeli

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Nositelj liste u VI. izbornoj jedinici Davor Huić poručio je da će ukinuti godišnji tehnički pregled za sva nova vozila pod jamstvom i uvesti rokove kakve imaju zapadnoeuropske države

29.6.2020.
14:58
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa najavila je u ponedjeljak ukidanje pet nameta za građane i poduzetnike, a prvim performansom predloženo je ukidanje godišnjih tehničkih pregleda novih automobila, po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja.

Tom prilikom nositelji lista koalicije pred Sabor su stigli u svojim automobilima, ukazavši na nelogičnost hrvatskih propisa, prema kojima je tehnički pregled novih automobila pod jamstvom potrebno obavljati svake godine. Riječ je, poručili su, o oglednom primjeru bespotrebnog opterećivanja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Materijalni trošak često nije najveći razlog zašto se osjećamo prevareno i pokradeno i, najviše od svega, poniženo. Iz Hrvatske ljudi odlaze najčešće zbog osjećaja poniženosti i nemoći da mijenjaju suludi i nelogični sustav", rekao je nositelj liste koalicije u VII. izbornoj jedinici Dario Zurovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da se u zapadnim europskim državama tehnički pregled s novim automobilom obavlja tek u četvrtoj godini, a onda do desete godine svake druge godine. Iako većina automobila ima sedmogodišnje jamstvo, u Hrvatskoj su vlasnici lišeni pregleda samo prve dvije godine, a potom ga obavljaju svake sljedeće.

Ušteda od 500 kuna

Nositelj liste u VI. izbornoj jedinici Davor Huić poručio je da će ukinuti godišnji tehnički pregled za sva nova vozila pod jamstvom i uvesti rokove kakve imaju zapadnoeuropske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za građane bi to bila godišnja ušteda od oko 500 kuna, u deset godina 2500 kuna, a uštedjelo bi se i vrijeme te dostojanstvo građana, navodi Huić.

Nositeljica liste u I. izbornoj jedinici Dalija Orešković istaknula je da za nesigurnost u prometu nisu odgovorni dobro servisirani automobili pod jamstvom, već obijesna vožnja vozača kojima sustav ne može ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni protuzakonito upravljaju sustavom, kao da su iznad zakona. Obijesnih vozača i bahatih prekršajnih recidivista u Hrvatskoj ima onoliko koliko ima i njihovih zaštitnika u vlastitim obiteljima i državnim strukturama pa se ni policije ne plaše", ocijenila je Orešković.

Dodala je da će obijesne vozače višestruko teže sankcionirati novčanim kaznama, a teško će biti sankcioniran i svatko tko zatraži zataškavanje slučaja, kao i onaj u sustavu tko to pokuša provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo