svjetska brujanja / Strani mediji o Ramljaku: 'Njegova ostavka izazvala je pogoršanje krize u Agrokoru i Hrvatskoj'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL / Vijesti.hr

Agencija Reuters piše da ostavka kriznog menadžera predstavlja udar za Agrokor, koji se opisuje kao najveći poslodavac na Balkanu

21.2.2018.
18:48
Robert Anic/PIXSELL / Vijesti.hr
VOYO logo

Nakon što je vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak ponudio ostavku, vijest je odjeknula i u stranim medijima. Tako, primjerice, portal EurActiv, koji prati događanja u Europskoj uniji, piše da je Ramljakova ostavka izazvala “pogoršanje krize u Agrokoru i Hrvatskoj”, te sve opisuje kao “dramatičan obrat”. Podsjeća se da je Agrokor nakon godina ekspanzije kolabirao pod teretom velikih dugova te da je hrvatska vlada izglasala poseban zakon kako bi preuzela upravu nad koncernom.

Ramljakovu ostavku opisuje se kao iznenadnu, te kao nešto što će usporiti proces dogovora među vjerovnicima i postizanje nagodbe. "Opozicija ističe da je Ramljak dao ostavku kako bi spasio Plenkovićevu vladu", piše EurActiv i dodaje kako je guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio da će hrvatski bankarski sustav ostati stabilan čak i ako se u vezi Agrokora odigra najgori mogući scenarij stopostotnog otpisa dugova. Pritom se napominje i da je maloprodajni lanac Konzum najveći na Balkanu i da je ključan za snabdijevanje hrvatske obale i turističke industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Reuters piše da ostavka kriznog menadžera predstavlja udar za Agrokor, koji se opisuje kao najveći poslodavac na Balkanu. Nadalje, podsjećaju da je Ramljaka imenovala vlada Andreja Plenkovića prošlog travnja, te da je ostavku dao nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom, a zbog medijskog otkrića da je u procesu restrukturiranja Agrokora angažirana njegova bivša firma Texo. Ramljakova ostavka može zakomplicirati pokušaje da vjerovnici Agrokora postignu dogovor o budućnosti posrnulog koncerna, ističe se u tekstu. Čak je 5.700 vjerovnika Agrokora od kojih većina treba postići dogovor, a Ramljak je svoju ostavku obrazložio tako što je naglasio da ne želi biti glavna prepreka potencijalnom dogovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo