nema veze s koeficijentima / Štrajkaši će početkom drugog tjedna imati referendum o kolektivnom ugovoru?

Image
Foto: Pixsell

Još 27. studenoga bila je objavljena informacija da pregovori o TKU-u još traju

30.11.2019.
21:43
Pixsell
VOYO logo

U određenim prosvjetarskim grupama pojavile su se informacije da će obrazovni sindikati u ponedjeljak i utorak organizirati referendum o prihvaćanju prijedlogadodataka Temeljnom kolektivnom ugovoru, a dio čega je i povećanje osnovice (2+2+2 posto), povećanje regresa i božićnice na 1500 kuna te povećanje otpremnine.

Pritom ovdje nije riječ o novoj ponudi Vlade vezanoj za štrajk, već je pregovaranje o TKU-u obvezno i redovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 27. studenoga bila je objavljena informacija da pregovori o TKU-u još traju, a sad na sindikalnom dopisu, navodno, stoji kako su oni završili 21. studenoga kada je Vlada dala konačnu ponudu.

Podsjetimo, 11 sindikata javnih službi trenutno s Vladom vodi pregovore oko dodataka Temeljnom kolektivnom ugovoru. Prosvjetni sindikati, koji su u štrajku, te pregovore bojkotiraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

"Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza", rekao je Marić te dodao da u tom slučaju nema zakonske osnove za potpisivanje kada ne postoji većina. Zbog te su ga izjave neki prozvali da radi pritisak na sindikate obrazovanja, no Marić te prozivke odlučno odbacuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo