ŠTRAJK SE NASTAVLJA: 'NEKA NAS VLADA NE ZOVE AKO SE MISLI CJENKATI!': / Evo u kojim školama sutra neće biti nastave

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Branimir Mihalinec je uputio kritiku i HNS-u, koji se zauzima za ispunjenje njihovih zahtjeva, zamolivši ih da više ne zastupaju sindikalne zahtjeve

16.10.2019.
11:03
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Dok nastavnici i učitelji u Zagrebu štrajkaju, čelnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske jutros su na Markovu trgu održali konferenciju za medije, uputivši oštre poruke HDZ-u i HNS-u. Također su najavili kako će se sutra štrajkati u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, javlja tportal. Najavili su i novu konferenciju za medije s novim prosvjednim planom.

"Nemamo osjećaj da će se do kraja tjedna uspostaviti socijalni dijalog niti da će doći do rješenja, pa ćemo sutra na redovnoj konferenciji za medije izvijestiti kojim modalitetom nastavljamo od ponedjeljka. Iako premijer kaže da nudi dijalog, mi ne znamo kome, jer nas ne poziva; kaže da da ima rješenja, ali ne znamo za koga - jer nas ne poziva da nam ponudi rješenja. Neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših i ako se žele cjenkati. Mi se nismo došli cjenkati', poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROFESORICA OTVORENO: /

'Naš radni dan nikad ne završava. Štrajk nema veze s novcem. Radi se o dostojanstvu profesije...'

Image
PROFESORICA OTVORENO: /

'Naš radni dan nikad ne završava. Štrajk nema veze s novcem. Radi se o dostojanstvu profesije...'

Sindikalisti opleli i po HNS-u

Oštar je bio Mihalinec i prema HNS-u, koji se zauzima za ispunjenje njihovih zahtjeva, rekavši kako je inicijativa za povećanje koeficijenata složenosti poslova sindikalna ideja te da ih ne zastupaju na način na koji je to jučer u jednom intervjuu učinio Ivan Vrdoljak.

"Neka nas ne brani i ne zastupa, jer nije HNS pokrenuo ovu inicijativu, nego sindikati. Napravili smo kompletnu analizu i zahtjeve, argumentirali zašto tražimo povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto i to je prihvatila ministrica Blaženka Divjak. Drago nam je da HNS stoji iza ministrice, ali to je naša inicijativa", naglasio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković i dalje ne vidi razloge za štrajk

Premijer Andrej Plenković je jučer izjavio kako će razgovarati sa sindikatima ali da "ucjena nema, a rješenja ima", naglasivši da Vlada "ima neke ideje", za koje misli da su dobre za prosvjetare. Inače, on ne vidi razloga za štrajk.

"Odgovorno tvrdim da su u mandatu ove Vlade plaće, što podizanjem plaća za više od 11 posto i različitim poreznim olakšicama, podignute između 15 i 17 posto", rekao je Plenković i pozvao sindikate i stranke da zauzmu "realan i dobar pristup rješavanju problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će vidjeti hoće li zatražiti mišljenje suda o zakonitosti štrajka, a već je ranije rekao kako taj štrajk nema pravni temelj. Kaže kako nije bilo razloga za to, kada su "profesori i učitelji, čiji posao cijenimo i respektiramo, dobili veću plaću, nego za mjesec prije" zato što je "razgovor i dijalog trajao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo