Štrajk čitavih fakulteta je protuzakonit! Žalite nam se

4.7.2011.
15:17
VOYO logo

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta reagiralo je na odluke fakultetskih vijeća Filozofskog, Medicinskog i Pravnog fakulteta o tome da stupaju ovaj tjedan u štrajk, odnosno da nova akademska godina neće započeti ako MZOŠ ne povuče skandalozne zakone iz procedure. Radi se o zakonima o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju, a spomenuti su fakulteti preporučili Sveučilištu da obustavi studijske procese ukoliko MZOŠ nastavi inzistirati na njihovom donošenju, bez provođenja dostojne demokratske procedure.

Pozivaju profesore fakulteta u štrajku da u slučaju obustave nastave, "drukaju" Ministarstvu kršenje njihovog prava na rad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo navodi kako "nipošto ne želi osporiti bilo čije pravo na izražavanje nezadovoljstva bilo čime dokle god to radi u skladu sa zakonom", ali i "podsjećaju čelništva navedenih fakulteta na prava njihovih zaposlenika i studenata".

"Ministarstvo smatra potrebnim ukazati na činjenicu da svaku eventualnu Odluku o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta smatra ne samo protuzakonitom, već i protuustavnom, jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk, čime se krši njihovo Ustavom i Zakonima zagarantirano pravo na rad", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga MZOŠ "traži od čelnika navedenih triju fakulteta da poštuju Ustavom i zakonom zajamčena prava svih svojih zaposlenika, a same zaposlenike navedenih fakulteta poziva da svako kršenje njihovih prava u smislu onemogućavanja rada, osobito ako bi isto dolazilo od strane njihovih nadređenih (dekana, prodekana, voditelja odsjeka i sl.) jave Ministarstvu putem adrese ured@mzos.hr", piše u priopćenju.

'Osigurat ćemo vam druge lokacije'

Ministarstvo "pri tome jamči potpunu zaštitu u skladu s Ustavom i važećim zakonima" te će "ukoliko dođe do protuustavnog i protuzakonitog djelovanja od stane uprava spomenutih fakulteta, Ministarstvo svim zaposlenicima koji žele raditi pomoći kako bi im se osiguralo njihovo pravo na rad, pa makar to značilo održavanje ispita i konzultacije na drugim lokacijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, podsjetimo, počinje 6. srpnja, a zasad nije poznato koliko će im se fakulteta pridružiti u štrajku solidarnosti u danima koji slijede. Medicinski i Pravni fakultet odlučili su stopirati sljedeću akademsku godinu. Fakultetsko vijeće na čelu s dekanom Pravnog fakulteta Željkom Potočnjakom, svoju je odluku obrazložilo na sljedeći način:

"Sadržaj prijedloga zakona takav je da se oni ne mogu popravljati amandmanima u saborskoj proceduri. Način njihove pripreme i upućivanja u proceduru takav je da se na njemu ne može ništa graditi. Stoga, ako prijedlozi navedenih zakona ne budu povučeni iz zakonodavne procedure odnosno ako budu usvojeni, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nastava u akademskoj godini 2011./2012. neće započeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106300668006 arti-201106290399006 arti-201106280185006 arti-201106210939006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo