Štrajk će Croatia Airlines stajati milijun dolara dnevno!

Samo izravne štete iznosile bi milijun dolara dnevno, s obzirom na booking za ta četiri dana, koji trenutno iznosi 25.000 do 30.

6.7.2010.
20:19
VOYO logo

''Unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) Croatia Airlinesa najavio je četverodnevni štrajk od petka, 9. srpnja u 6 sati ujutro'', stoji u priopćenju Croatia Airlinesa.

arti-201007060585006Dodaje se da je Croatia Airlines prihvatio četiri ključna uvjeta na temelju kojih je SKOZ i u veljači najavljivao štrajk, međutim stjuardese i stjuardi izašli su sa čak 43 nova zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Samo izravne štete, koje bi nastale u slučaju štrajka, iznosile bi milijun dolara dnevno, s obzirom na booking za ta četiri dana (9.-13. srpnja), koji trenutno iznosi 25.000 do 30.000 putnika kojima u slučaju štrajka tvrtka mora refundirati novac. Neizravna šteta koja bi nastala u slučaju štrajka praktički je nesaglediva s obzirom na to da smo ušli u srce turističke sezone i da radi se o drugom udarnom vikendu. Eventualni bi štrajk imao goleme posljedice za domaći turizam i općenito za ugled Republike Hrvatske kao izrazito turističke zemlje čije gospodarstvo uvelike ovisi o uspjehu turističke sezone'', ističe se u priopćenju.

Tvrdnje iz sindikata kabinskog osoblja da rade nezaštićeni kolektivnim ugovorom i isključivo po pravilima koja postavlja Uprava nisu točne, piše Croatia Airlines, jer se na ''članove SKOZ-a odnose odredbe Jedinstvenog kolektivnog ugovora potpisanog 8. veljače 2010. s tri sindikata organizirana u tvrtki koji pokrivaju više od 70 posto zaposlenika (Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu)''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjuardese Croatia Airlinesa, osim osnovne plaće, dobivaju i dnevnice, paušale te proviziju od prodaje duty free robe u zrakoplovu. Najniže isplaćeno primanje stjuardese u svibnju iznosilo je 5.006,05 kuna, što je na razini prosjeka Republike Hrvatske, a najviše je primanje iznosilo 12.168 kuna. Valja napomenuti da je taj iznos isplaćen ukupno za 144 sata rada, te da je za zanimanje stjuardese u Croatia Airlinesu potrebna srednja stručna sprema.

Kad je riječ o ograničenju radnog vremena, Pravilnikom o radnim vremenima članova posade zrakoplova određeno je radno vrijeme od 190 sati na mjesec. Radi se o duty timeu tj. vremenu 75 minuta prije dolaska na posao pa sve do 30 minuta poslije gašenja motora zrakoplova. Primjerice, u svibnju ove godine prosječno radno vrijeme voditeljica kabine iznosilo je 120 sati, a ostaloga kabinskog osoblja 144 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz duty time, postoji i tzv. flight time čija je norma 70 sati i odnosi se na vrijeme provedeno u zrakoplovu. Za ilustraciju, norme su u nekim europskim kompanijama: Lufthansa 79 sati, Iberia 85 sati, Austrian Airlines 90 sati, Malev 100 sati, TAP Portugal 95 sati itd.

Prema jedinstvenoj matrici najmanji broj kalendarskih dana godišnjeg odmora za pripravnice iznosi 28, a najviše 36, ali je istodobno ponuđeno povećanje slobodnih dana sa sadašnjih 96 na 108 tijekom godine te bi u ukupnom zbroju neki zaposlenici SKOZ-a dobili i do 12 dana više nego u prijašnjem kolektivnom ugovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, valja napomenuti da prema prijašnjem kolektivnom ugovoru kabinsko osoblje nije imalo šest slobodnih dana zbog uvjeta rada, što je u suprotnosti s tvrdnjama SKOZ-a.

''Uprava vjeruje da do najavljenog štrajka ipak neće doći s obzirom na tražene uvjete, koji nemaju uporište u pozitivnoj zakonskoj regulativi, a niti odražavaju svijest o aktualnoj gospodarskoj situaciji, posebice u zračnom prijevozu koji trpi najveću krizu u svojoj povijesti. Croatia Airlines nalazi se na putu provedbe aktivnosti oporavka kompanije gdje se bilježe i prvi pozitivni rezultati, a eventualni štrajk direktno bi se negativno odrazio na ostale uposlenike i na čitavu kompaniju'', stoji u priopćenju Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo