Stotinu vatrogasnih vozila jurišat će na Markov trg!

Nezadovoljni Uredbom Vlade koja im smanjuje plaće za 10% i dira njihova materijalna prava, vatrogasci su za četvrtak najavili prosvjed ulicama Zagreba.

1.3.2011.
17:35
VOYO logo

"Unatoč obećanjima predsjednice Vlade RH da neće biti smanjivanja sredstava za vatrogasce, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i ravnatelj DUZS-a Damir Trut prevarili su Vladu RH i stavili u proceduru Uredbu o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogastva bez mišljenja sindikata", izjavio je za Danas.hr vatrogasni sindikalist Mladen Magdić ističući kako je upravo to okidač za prosvjed koji hrvatski vatrogasci pripremaju za četvrtak.

"Uredbom koju je donijela Vlada vatrogascima se plaće smanjuju za 10 posto", kazao nam je Magdić napominjući kako će zbog toga tražiti ostavke M. Jurina i D. Truta. U slučaju da oni ne podnesu ostavke, prosvjednici, koje predvode njihove vođe iz Sindikata državnih službenika i namještenika te Udruga profesionalnih vatrogasaca, od Vlade će tražiti da ih smijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije jedino čime su vatrogasci nezadovoljni. Naime, ističu kako im već duže vrijeme nije riješen radno-pravni status koji bi trebale riješiti izmjene Zakona o vatrogastvu.

Traže da se izjednače prava svih vatrogasaca, te da imaju utvrđena jedinstvena minimalna prava prema standardima EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši vatrogasci danas rade do 65 godina. Pa zamislite čovjeka s toliko godina i s 20 kilograma opreme na sebi kako se penje na 10. kat kako bi ugasio požar, ili da se penje na Velebit", primjerom nam probleme vatrogasaca opisuje Magdić.

Vatrogasci će se u četvrtak ujutro sa stotinu vozila iz cijele Hrvatske okupiti na zapadnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma, odakle će uz pratnju sirena krenuti prema Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ondje ćemo napraviti prosvjed i tražit ćemo smjene", otkriva nam Magdić dodajući da će potom krenuti dalje.

Na naše pitanje planiraju li i oni ići na Markov trg, Magdić odgovara potvrdno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članci:

arti-201103010591006 arti-201102280901006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo