STOTINE PRED REKTORATOM ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA: / 'Oni neće stati, moramo ih zaustaviti!'

Image
Foto: Pixsell

Milan Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza"

26.3.2019.
18:17
Pixsell
VOYO logo

Stotine članova akademske zajednice okupili su se u utorak predvečer ispred Sveučilišta u Zagrebu izražavajući protivljenje prijedlogu da se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat toga sveučilišta.

Govornici su ocijenili da sadašnji trenutak spada u najcrnje dane Sveučilišta, rekli su da se istinski zbog toga srame i najavili da današnji dan predstavlja zaokret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najdublja sramota'

Prosvjed koji se okupio na spomeniku Zdenac života organizirao je i vodio doktorand Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Stjepan Perko, koji je rekao da izražava najdublju sramotu što je na doktorskom studiju Sveučilišta koje predlaže da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska.

Okupljeni su nosili transparente "Dobrošli u Borasov drektorat", "Jučer Čović, danas Bandić sutra Kordić" i slične, izvikivali Stop nasilju nad Sveučilištem i tražili ostavku rektora Borasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor je otpjevao studentsku himnu Gaudeamus igitur (U veselju živimo), a Perko je predložio da se ubuduće dodjeljuje „Antidoktorat za počasni doktorat Milanu“.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Meri Tadinac, rekal je da je su brojne generacije izgrađivale Sveučilište u Zagrebu, 350 godina gradile,a danas kad bi u jubilarnoj godini trebali biti ponosni, članovi akademske zajednice se moraju sramiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u pet godina smo došli do dna, ocijenila je i rekla da za to nije samo kriv rektor nego još više Senat Sveučilišta čiji članovi, osim rijetkih izuzetaka, šute. Najviše se, po njoj, trebaju sramiti studenti članovi Senata koji za pogodnosti u Rektoratu prodaju budućnost.

Student Kristijan Orešković rekao je da srami što ima indeks Sveučilišta u Zagrebu, koje je pokazalo da se ne isplati raditi i biti kreativan, nego biti podoban i imati svojeg čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor PMF-a i protukandidat aktualnom rektoru Damiru Borasu, Damir Bakić, izrazio je solidarnost s članovima Muzičke akademije koji su, kako je rekao, zgroženi prijedlogom o doktoratu u njihovo ime. Poručio je da postoje vrijednosti koje se ne prodaju i zaključio: Dosta je otimanja“! Ovo je naše sveučilište“.

'Moramo ih zaustaviti'

Čuju se povici "Uprava, odlazi" i "Dolje Boras", javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali bismo se ponositi Sveučilištem, a mi se sramimo. Imamo sveučilište koje je tužilo svog studenta jer im se nije svidjelo što je rekao", rekla je profesorica s Filozofskog fakulteta.

Okupljenima se obratio i Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni neće stati, oni će nastaviti s pokušajem uništavanja Sveučilišta, mi ih moramo zaustaviti. Ali svakom zlu dođe kraj i njima će doći kraj, oni će u povijesti Sveučilišta zauvijek ostati zapisani kao ljudi koji su donijeli najsramotnije odluke.

Koliko god se sramim tih ljudi, ponosan sam na sve nas jer smo se u velikom broju okupili i ovdje se borimo za jedno novo sveučilište", rekao je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno pismo Senatu

Više od 750 profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice uputilo je Senatu Sveučilišta u Zagrebu otvoreno pismo kojim apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Prikupljanje potpisa inicirali su Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o počasnom doktoratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počasni doktorat znači i čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta

Pismo, navode, predstavlja svojevrsnu nadopunu izvješću koje će članovi Senata dobiti od stručnoga povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata Bandiću.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća se u pismu, dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je to priznanje, ističu, primio niz uglednika poput Lavoslava Ružičke (1940.), Vladimira Preloga (1952.), Nielsa Bohra (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linusa Paulinga (1988.) i Alberta Ferta (2008.).

Dodaju da je "bilo i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisnici pisma pretpostavljaju da će povjerenstvo u svojem izvješću kao argumente zašto zagrebački gradonačelnik zadovoljava uvjete za počasni doktorat navesti projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukciju Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta i dr.

Milan Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi navedeni 'doprinosi' Milana Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu 'padaju u vodu'", naglašava se u pismu.

Potpisnici dodaju da, s obzirom da je Bandić izrazito aktivan političar, "nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, "nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara".

Niz Bandićevih afera

"Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke - izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a 'Naša zarobljena mista' navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisnici pisma apeliraju na Senat Sveučilišta u Zagrebu da pokažu kako "Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama" te da prekine "šutnju koja je dovela do ovakvog stanja".

"Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite svoje protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena. Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta", ističu potpisnici pisma pitajući "jesu li to vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa" te je li to "autonomija na kojoj rektor inzistira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je 'lokalnog šerifa' i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe", zaključuju potpisnici pisma apelirajući na Senat Sveučilišta u Zagrebu da Bandiću ne dodijeli počasni doktorat.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo