Stopirana gradnja Proteginih dvora

Bivši šef Uprave Hvatske poštanske banke gradnju kuće započeo je u tajnosti, a iskop je završen kada je USKOK pokrenuo akciju.

15.1.2010.
12:07
VOYO logo

Dok prvookrivljeni u aferi Josip Protega nastoji steći status svjedoka pokajnika, USKOK je predložio blokadu njegove imovine. Tako su potiho zaustavljeni radovi na gradnji nove obiteljske kuće Proteginih u Cavtatu.

Na pitanje kako se dosad nije znalo i za tu nekretninu uz one u Zagrebu (vila na Šestinskom vrhu, kuće u Heinzlovoj i Basaričekovoj ulici, stan u Masarykovoj...) odgovor je jednostavan: za cavtatsku gradnju novog doma obitelji Protega primijenjena je taktika sipe i crnila, iznimno omiljene discipline među hrvatskim novobogatašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što zelena što građevinska, zona ukupno obuhvaća 2.619 metara četvornih, a jedna od dvije čestice nosi markicu spomenika kulture. Na toj prekrasnoj cavtatskoj lokaciji mogu se (iz)graditi dvije stambene kuće s prizemljem i katom, potvrdili su Novom listu u Županijskom upravnom odjelu za graditeljstvo.

Zemljište je od mještana 2008. godine kupila Sanja Nikolić, druga supruga Josipa Protege, a kći je Vlade Nikolića, poznatog javnog bilježnika iz Metkovića, koji je, kako se priča u dolini Neretve, u jako dobrim odnosima s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o prodaji spomenutih nekretnina realiziran je, kako stoji u zemljišnim knjigama, 8. svibnja 2008. godine između Sanjine tvrtke Rat d.o.o. te cavtatskih prodavatelja, i to u iznosu od 400 tisuće eura. Ta je transakcija ovjerena u uredu dubrovačkog javnog bilježnika Anđelka Stanića, a istoga dana novac je prodavateljima uplaćen kod Erste banke.

Protegini su dobili rješenje za građenje, ali su lokalni oporbenjaci upozorili da za područje iznad spilje Šipun, gdje se nalazi zemljište, nije donesen urbanistički plan uređenja. Bez obzira na to splitska tvrtka Aeqitus započela je s velikim iskopima za temelje budućih dvaju lamela, dok nadzor na tim radovima obavlja zagrebački IGH. I taman što je iskop poviše spilje Šipun završen, uslijedila je akcija Bankomat, nakon koje su i zaustavljeni radovi na, kako se priča po Cavtatu, ljetnog doma obitelji Protega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za parcelu do obitelji Protega, kako se može čuti u Cavtatu, zainteresiran je Josipov veliki prijatelj Željko Zadro, predsjednik Uprave šećerane Viro iz Virovitice. Od početka radova na ljetnikovcu obitelji Protega, kako i stoji na ploči na gradilištu, nema ni spomena da će i Josip Protega u dogledno vrijeme biti povremeni stanovnik Cavtata, iako to svi mještani znaju. Dozvole potrebne za gradnju su izdane tvrtki Rat d.o.o., koju vodi Protegina supruga Sanja.

Prethodni članci:

arti-201001130388006 arti-201001120700006 arti-201001140146006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo