Hoće li zaiskriti između dvije grupe 'ilegalaca'

20.2.2015.
16:32
VOYO logo

S obzirom da prosvjed koji organizira pokret Occupy Croatia, najavljen za subotu za 14 sati, uopće nije prijavljen, u policiji kažu da za njih niti ne postoji, ali ako dođe do tog događa, poručuju da će postupiti ovisno o tome kako se bude razvijala situacija na terenu.

>Occupy Croatia u četvrtak je najavio marš pod nazivom 'Stop teroru šatoraša'. Okupljanje će započeti na trgu Trga bana Jelačića, a potom se kreće prema Savskoj 66, gdje su svoj ilegalni šator podignuli branitelji još prije četiri mjeseca, na taj način iskazujući nezadovoljstvo i tražeći smjenu ministra branitelja Predrag Matića Freda i njegovih najbližih suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ucjena šatoraša je tolika da se rijetki usude progovoriti'

"Pozivamo vas na prosvjed protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja u strahu drži i politiku i institucije, i iznad svega ljude ove zemlje. Politička i javna scena zemlje od samog početka ovog derneka djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu "lošeg Hrvata". Ucjena 'šatoraša' je tolika da se rijetki ljudi usude i otvoreno progovoriti o tome na društvenim mrežama, a kamoli u stvarnosti. Oni koje se i usude progovoriti o tome dobivaju prijetnje, čak i smrću.

U ovoj zemlji nije nikad bilo dobro nositi etiketu 'izdajnika naše stvari'. Osim toga šator u Savskoj 66 je ilegalan od prvog dana 'prosvjeda' - skup bez prijave koji traje već preko sto dana. Posebno bi voljeli da nam se pridruže svi branitelji koji ne podržavaju ovaj dernek", stoji na Facebook stranici Stop teroru šatoraša kreiranoj u povodu sutrašnjeg prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi sutra moglo zaiskriti među dvije grupe ilegalnih prosvjednika potvrđuje jučerašnje uhićenje Marka Grahovca, mladića kojeg je policija, valjda u strahu od mogućnosti da ga napadnu branitelji kojima se svojom porukom na neki način suprostavio, ekspresno priveli. Ministar policije Ranko Ostojić je najavio da će preispitati postupanja policija u ovom slučaju.

Uvijek ćemo se braniti

I izjava jednog od čelnika prosvjeda branitelja, Anđelka Burila, potvrđuje da bi sutra u Savskoj moglo biti vrlo napeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko ima pravo iskazati svoje nezadovoljstvo, pa tako i ta populacija, to su navodno antifašisti. Imaju pravo, to je demokracija. Branitelji sigurno neće krenuti prvi, ali ako dođe do kontakta, uzvratit ćemo. Branitelji nikada nisu niti će napasti prvi, ali branit ćemo se uvijek", poručio je Burilo onoj drugoj strani ilegalnih prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo