STOJAK BI REFORMIRAO LOKALNU SAMOUPRAVU U METROPOLI: / Predlaže osam gradskih četvrti te 'sječu' mjesnih odbora i vijećnika

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tomislav Stojak predstavio je svoje rješenje za smanjenje lokalne samouprave u Zagrebu, koje bi se trebalo sastojati od smanjenja broja gradskih četvrti sa 17 na osam,

14.10.2020.
15:20
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak u srijedu je pozvao političke opcije u Gradskoj skupštini da javno iznesu svoje prijedloge na njegov prijedlog smanjenja broja četvrti, mjesnih odbora i vijećnika u Zagrebu. Stojak je pozvao i Gradsku upravu da se pokrene kvalitetna javna rasprava i donesu odluke o promjeni mjesne samouprave u Zagrebu.

Podsjeća kako je prije desetak dana javno iznio konkretan prijedlog promjene mjesne samouprave, smanjenje broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, ali i radikalno smanjenje broja vijećnika koji se u njih biraju: osam umjesto 17 gradskih četvrti, 82 umjesto 218 mjesnih odbora, 886 vijećnika umjesto dosadašnjih više od 1600.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALENICA POJASNIO HOĆE LI DOĆI DO SMANJENJA BROJA OPĆINA: /

'Ne razmišljamo o tome, imamo jedan drugi plan'

Image
MALENICA POJASNIO HOĆE LI DOĆI DO SMANJENJA BROJA OPĆINA: /

'Ne razmišljamo o tome, imamo jedan drugi plan'

Učinkovitija i jeftinija samouprava

Kada bi, kaže, na taj način smanjili broj gradskih četvrti, mjesnih odbora i vijećnika, uštedili bi od 19 do 30 milijuna kuna samo na naknadama za vijećnike, ovisno o visini koja bi se odredila za njihove aktivnosti, te bi dobili bolju, učinkovitiju i jeftiniju mjesnu samoupravu u Zagrebu u odnosu na ovu koju godinama imamo. Tako ušteđena sredstva mogli bi, ističe Stojak, upotrijebiti za nova dječja igrališta, uređenje školskih igrališta, šetnice, nove klupe u kvartovskim parkovima, parkove za pse, asfaltiranje ulica, bolju rasvjetu, vodovodne i kanalizacijske cijevi, uređenje vrtića i škola.

Gradske četvrti i mjesne odbore spajanjem bi ojačali, dali im veće ovlasti i odgovornost u uređenju kvartova, te uključili građane u predlaganje i kontrolu onoga što se radi u njihovom kvartu. Stojak je pozvao sve političke opcije u Gradskoj skupštini da se javno očituju o njegovom prijedlogu, te da se pokrene javna rasprava koja bi u konačnici pridonijela usvajanju kvalitetnijeg modela mjesne samouprave u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao građane u raspravu

"Bez obzira na različite političke opcije koje zastupamo, o ovom pitanju slično razmišljamo i smatramo da je nužno mijenjati mjesnu samoupravu u Zagrebu. To mi ulijeva povjerenje da možemo početi ozbiljno razgovarati o nužnim promjenama i da argumentiranim i konkretnim prijedlozima možemo doći do kvalitetnijeg, učinkovitijeg i jeftinijeg ustroja Zagreba", poručio je. Pozvao je i sve zainteresirane građane da se uključe u raspravu o njegovom prijedlogu promjene mjesne samouprave na njegovoj i facebook stranici Bolji Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo