Tehnologija današnjice / Što znate o dijeljenju mobilnog interneta?

Image
Foto: Thinkstockphotos

Sigurno ste bili u situaciji da se morate spojiti s prijenosnim računalom na internet, a trenutno nemate pristup internetu.Saznajte sve o dijeljenju mobilnog interneta.

2.6.2018.
23:57
Thinkstockphotos
VOYO logo

Tu u pomoć uskače vaš mobitel!

Dijeljenje mobilnog interneta  danas je sve češća opcija jer nam operateri daju dosta gigabajta protoka. To je veoma zgodan način da podijelite internet osobama koje nemaju WiFi u blizini, a ni mobilni internet, ili na svoj tablet koji nema SIM karticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ste čuli za pojmove WiFi Hotspot i Tethering, a sigurno ste ih i koristili.

Međutim, postavljaju se pitanja: koliko Hotspot i Tethering troše bateriju, i koji način dijeljenja je najbolji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. WiFi Hotspot

Kako biste to izveli, prvo je nužno kreirati WiFi hot-spot

Ovo je najčešća metoda dijeljenja mobilnog interneta jer može više korisnika da se poveže, a i da prenese dovoljnu brzinu, pa i 4G brzine. Mana je što troši dosta energije i nije sigurna veza čak ni ako se postavi zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2) USB Tetheringmob

Glavna prednost je ušteda baterije. Uređaj se poveže preko USB kabela i može dijeliti internet a  pritom se i puni. Takva veza je dosta sigurna. Mana je što može samo jedan uređaj da se poveže, a  uređaj koji prima internet mora da istovremeno napaja USB, što utječe na njegovu bateriju (ako nije povezan u struju). Problem je i što često oba uređaja moraju imati instalirani neki softver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3) Bluetooth Tethering

BT je pravljen prvenstveno za prijenosne uređaje pa je i bolje optimizirana potrošnja baterije. Ova metoda ima svoje prednosti u obliku manje potrošnje energije i dosta bržeg povezivanja s uređajem koji dijeli internet. Mana je također što je moguće povezati samo jedan uređaj i ne može podnijeti brzine veće od 3G.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Informatika, učenici

Koja metoda dijeljenja mobilnog interneta je najbolja?

To ovisi od vaše situacije. Ako imate 4G i želite da iskoristite punu brzinu, a morate da povežete nekoliko uređaja u isto vrijeme, onda je WiFi Hotspot pravo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dijelite 3G internet san a primjer tabletom, Bluetooth Tethering je bolja opcija.

A ako želite sigurnu vezu sa samo jednim uređajem koji je priključen na struju, npr. laptop, onda je USB Tethering dobro rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postavkama vašeg mobitela pronađite postavku koja se naziva WiFI hot spot, personal hot spot, dijeljenje pristupa internetu ili slično.

Ta postavka se sastoji od nekoliko parametara, a tu su network name (naziv mreže), gdje možete sami odabrati naziv svoje lokalne mreže na koju ćete se spojiti sa svojim računalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga odabirete sigurnosni protokol. Ovdje preporučujemo da koristite WPA2 PSK protokol, kao što je slučaj i kod „običnog“, odnosnog kućnog WiFi pristupa, jer pruža najveću razinu sigurnosti.

Nakon toga unesite lozinku koju će biti potrebno unijeti prilikom pristupanja mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vaš uređaj nudi i da odaberete frekvenciju komunikacije, ostavite ju upravo onakvom kako je ona inicijalno postavljena.

Na kraju je morate uključiti vašu novo kreiranu mrežu, odnosno hot spot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spojite se s prijenosnim računalom na hot spot te na računalu otvorite postavke (Windows Settings).

Odaberite izbornik „Network & Internet“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lijevom izborniku odaberite „WiFi“ te kliknite na ikonu „Show available networks“ (Prikaži dostupne mreže).

Nakon toga će vam se u donjem desnom uglu ekrana prikazati prozorčić s WiFi mrežama koje su vam dostupne, a vi ćete odabrati onu koju ste kreirali na vašem mobilnom telefonu, pa stisnuti „Connect“ (Povezivanje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako odaberete na „Connect automatically“ (Poveži automatski), vaše računalo će se ubuduće spajati automatski na tu mrežu, kad god je dostupna.

Unesite postavljenu lozinku i spojite se na mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morate znati i da vam ovo može stvoriti trošak prema vašem operateru, jer uobičajenim korištenjem računalo troši mnogo više prometa od mobilnih telefona. Osim toga, dok ste spojeni na hot spot, instalirani programi, pa i operativni sustav, mogu se ažurirati te time generirati poveliku količinu prometa.

Brzina pristupa internetu će biti u ovisnosti o tome na kojoj ste brzini spojeni na mobilnu mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo