Što znači 'Damire, nismo u oporbi'?

Sad su u Banskim dvorima pa mogu govoriti i raditi što god da im padne na pamet.

4.1.2012.
11:02
VOYO logo

Treba li nas brinuti što je u novoj vladajućoj garnituri jedino Damir Kajin činjenicu da Kukuriku koalicija prije izbora nije najavila povećanje PDV-a doživio kao laganje biračima?

Ostalih stotinjak kukurikavaca koji su s izbornih lista dospjeli u Sabor ili Vladu, mirne je duše prekoračilo preko toga. Zabrinuti izraz lica je tu, a amnestija je univerzalna – nedostatak uvida u javne financije i sve njihove kosture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čačić je rekao – izbori su iza nas, možemo otvoreno razgovarati. Građani nisu ovce, razumiju težinu trenutka u kojem se nalazimo, ne možemo se pravdati da nismo znali što nasljeđujemo, ako su oni držali ministarstva, mi smo držali saborske odbore, imali smo pregled dojučerašnje politike", kaže Kajin Večernjem listu, dodajući da ako Kukuriku nije imao u programu povećanje PDV-a, onda on zadržava pravo da bude skeptičan.

Dobri i loši policajci

Njegova iskrenost – koja govori o tome da ova garnitura političara ne može baš toliko biti neinformirana – naišla je na posprdan i patronizirajući komentar njegovog stranačkog šefa Ivana Jakovčića, istarskog gazde i gubernatora: "Damire, zaboravio si da više nismo u oporbi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aha. Nisu više u oporbi. Sad su u Banskim dvorima pa mogu govoriti i raditi što god da im padne na pamet. Zoran Milanović će se držati uloge dobrog policajca, a Radimir Čačić i Slavko Linić će biti loši policajci, koji će donositi loše vijesti i spuštati nas na zemlju.

Čačić može, naprimjer, bez ikakvog problema ispaliti da je Agrokor hrvatski nacionalni interes i najaviti nastavak iste politike prema njemu. Kao da bi propast Agrokora ili zaustavljanje njegovog širenja trebalo značiti apokalipsu. Ipak se radi o firmi s nevjerojatno razvučenim rokovima plaćanja, zbog čega ždere male poduzetnike, a niskim cijenama na "svoje proizvode" – koji, iako su npr. Zvijezdini, porijeklom su iz Mađarske – smanjuje prodaju proizvoda drugih tvrtki, koji su možda i proizvedeni u Hrvatskoj...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović će govoriti da je Registar branitelja passe i da neće biti obračuna s onima koji svojim mirovinama neopravdano povećavaju rashode proračuna već godinama. A onda će Kukuriku sjekirom srezati isti taj potkradani proračun za oko devet milijardi kuna.

Kad je Šri Lanka ispred Hrvatske

Kako više nisu u oporbi, mogu se ponijeti kao da nisu oporba i po pitanju prava građana na direktnu demokraciju. Tako će ignorirati referendum o referendumu koji je dogovoren između prošle Vlade i sindikata, a koji je trebao ići paralelno s referendumom o ulasku u Europsku uniju. Bez obzira što se on može upotrijebiti protiv ove vlasti, ne treba zaboraviti da je previsok broj potpisa nužnih za referendum godinama onemogućavao da građani spriječe vlast u potezima za koje su smatrali da su pogubni. A da ih je bilo – bilo ih je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, i Vesne Pusić od. Zanimljivo, čak i na Šri Lanki 2003. godine program MMF-a i Svjetske banke "Regaining Sri Lanka" išao je na referendum (i nije prošao jer je stanovništvo nanjušilo pogodovanje kapitalu), ali tako bitna odluka nije nešto oko čega bi hrvatski građani trebali borati svoje čelo.

Isto tako, nije ni Europska unija. Uvjeravaju nas da će biti onako kako mi kažemo, ali od novca prikupljenog, između ostaloga, i tim nesretnim PDV-om neće biti načinjena niti jedna reklama kojoj će se pojasniti eventualni nedostaci Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu čuvati ugled HDZ-u? Da se prije vrati?

No, ono što ponajviše čudi u nastupu nove vlasti je upadljiva pomirljivost prema HDZ-u. Nakon 20 godina samostalnosti, upravo je ta stranka, uključujući njenog utemeljitelja Franju Tuđmana, doživljena kao razlog zbog kojeg je građanima oteta društvena imovina, zbog kojeg se zapalo u dugove i štetne privatizacije, zbog kojeg je korupcija bila u punom cvatu i prikrivana pumpanjem nacionalizma. Danas, u intervjuu Jutarnjem listu Milanović govori kako razumije Tuđmana, opravdava ga, a HDZ-u priznaje zasluge. Unatoč tome što ima snažnu većinu u Saboru!

Svaka čast na civiliziranom nastupu, ali neke stvari nije potrebno uljepšavati sve dok postoji šansa da se to našminkano čudovište vrati još jače i spremnije na daljnju pljačku, kao što je to bio slučaj 2003. Uostalom, zar nedvosmislena osuda HDZ-ove politike ne bi trebala imati i edukativnu ulogu u društvu? Očito ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato postoji sićušna sumnja, koja zbog malog protoka vremena još nije provjerljiva, da Jakovčićevo "Damire, nismo više u oporbi", može značiti "Damire, pa sad se možemo ponašati kao HDZ!"

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo